WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Virginische jeneverbes

De Virginische jeneverbes Juniperis virginiana ‘Canaertii’ heeft glimmend donkergroen loof en er verschijnen blauwe vruchtjes. Een erg mooie cultivar.

Waar wordt de Virginische Jeneverbes voor gebruikt?

De jeneverbes dankt haar naam aan de bessen die gebruikt worden bij het destilleren van jenever. Verder wordt de bes toegepast in de keuken bijvoorbeeld in marinades vanwege de kruidige smaak. Ook wordt hij gebruikt in de farmaceutische industrie als grondstof voor krampstillende en desinfecterende medicijnen. Van de jeneverbes bestaan wel zestig verschillende soorten en vele verschijningsvormen en hij is daarmee een belangrijke conifeer. Hij stelt weinig eisen aan de bodem en is volkomen winterhard. Daarom is de jeneverbes overal te vinden op het noordelijke halfrond tot in Groenland toe.

De jeneverbes kent zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. De vrouwelijke bomen worden in mei en juni bevrucht doordat de wind zaad van de mannelijke exemplaren met zich mee brengt. Dit stuifmeel kan allergische reacties veroorzaken. De gevormde kegelvormige bessen worden blauw tot zwart van kleur en blijven aan gedurende de winter. Deze jeneverbessen vormen en voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren. De Virginische jeneverbes is afkomstig uit Noord-Amerika (met name de staat Virginia), waar het hout bekend staat als pencil cedar. Deze houtsoort wordt gebruikt om potloden van te maken. Het hout geeft een typische geur af die tevens insecten op een afstandje houdt. De bladeren van de Virginische jeneverbes zijn zowel naaldvormig als schubvormig.

Wat voor bodem is geschikt voor de Juniperis virginiana ‘Canaertii’?

Hij stelt weinig eisen aan de bodem en is volkomen winterhard. Daarom is de jeneverbes overal te vinden op het noordelijke halfrond tot in Groenland toe.

Kan ik de Juniperis virginiana snoeien?

Snoeien wordt afgeraden vanwege het ontstaan van kale plekken. Mest is niet echt nodig, maar indien deze wordt toegevoegd, dan bij voorkeur iets zure mest.

Met welke ziektes kan de Jeneverbes te maken krijgen?

De jeneverbes kan wel een aantal specifieke ziekten krijgen zoals jeneverbesmot, jeneverbesschildluis en jenenverbestakluis. De rupsen van de mot zijn schadelijk. Zij spinnen de bladeren aan elkaar, die daardoor beschadigen en afsterven. Knip de aangetaste scheuten weg of maak gebruik van een insecticide. De luizen zuigen het sap van de jeneverbesplant op en kunnen veel schade toebrengen. Bestrijd ze met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Kijk voor meer informatie eens bij ziekten en plagen. Ook coniferenkanker dat wordt veroorzaakt door een schimmel kan de jeneverbes zwaar aantasten. Je herkent het ziekbeeld aan de takken die op de plaats van de kanker dikker worden en daarna dunner zijn. Er is geen middel hiertegen. Aangetaste delen kun je het beste zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen. Door regelmatig de uitstekende takjes weg te knippen, houd je de ‘Canaertii’ mooi in vorm.

c8155qc8cpej_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Juniperus 'Canaertii'

Cult

'Canaertii'

Familie

Virginische jeneverbes

Familie latijns

virginiana

Onderhoud

Verzorging

Verwijder dikke lagen sneeuw in de winter zodat doorbuigen wordt voorkomen.

Snoeien

Bijknippen. Echt snoeien afgeraden omdat kale plekken ontstaan.

Bemesting

Niet nodig of eventueel enigszins zure mest.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor schrale en lichtzu

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor de meeste bessen

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

1000

Beschrijving

10 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

mannelijke bloem geel. Vrouwelijke bloem groen.

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen