WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vijgenboom

Hoe vaak kan ik de Vijgenboom oogsten per jaar?

De vijgenboom Ficus caricaBrown Turkey‘ is het populairste ras vanwege de regelmatige grote oogst met grote vijgen. In uitzonderlijk warme jaren kan hij drie oogsten per jaar geven. Een vijgenboom produceert het best rijp fruit in warme omstandigheden. In de tropen kunnen wel drie oogsten per jaar plaatsvinden. In ons land staat de vijg het beste tegen een muur op het zuiden. Daar kan men twee oogsten verwachten waarvan er slechts één rijp wordt. De rijpe vruchten ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als deze vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijg in september. De tweede oogst ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen. Ze dienen dan verwijderd te worden, zodat de energie wordt gericht op de ontwikkeling van de ‘erwtjes’. Rijpe vijgen kunnen worden geoogst vanaf oktober. Vijgen bevatten sappig vruchtvlees en belangrijke voedingselementen.

Waar komt de Ficus vandaan?

Het plantengeslacht Ficus komt al duizenden jaren voor. Zij groeit voornamelijk in tropische en subtropische gebieden. Er is een enorme variëteit ontstaan. De vijgenboom is al heel lang in cultuur. De vijg is namelijk één van de oudste door de mens geteelde vruchten. Reeds de Egyptenaren, Feniciërs en Romeinen zagen vijgen als voedsel, handelswaar of middel tegen verstopping.

Wat voor historisch verhaal zit er achter de Vijgenboom?

De bladeren van de vijgenboom zijn handvormig (soms met slechts vier of drie vingers) en werden al in het oude testament benoemd als bedekkers van de kuisheid van Adam en Eva. Ook in de Romeinse geschiedenis wordt de vijgenboom genoemd. De kribbe waarin Romus en Remulus zich bevonden, zou zijn blijven hangen in de takken van een vijgenboom. Op deze plek is Rome gesticht.

Hoe kan ik de Vijgenboom snoeien?

De snoei van de vijgenboom hangt af van de vorm. Een waaiervorm, bijvoorbeld, tegen een muur, heeft eerst een sterk gestel nodig. Dit bereik je door elk jaar in februari alle gesteltakken met de helft in te korten, totdat de hele muur bedekt is. Vanaf dan verwijder je in juni de top van de helft van de jonge scheuten. In november snoei je de helft van de takken die gedragen hebben terug op 5 centimeter. Als je de vijgenboom zelfstandig in de tuin hebt staan, dan is het snoeipatroon anders. Indien er nog geen stam is, ontwikkel je de eerste twee jaren een stam door in februari alle overige takken weg te snoeien. Het derde jaar snoei je in februari ongeveer de helft van de verlenging van iedere tak voor de helft weg tot op een naar buiten gerichte knop. In hierop volgende jaren is weinig snoei nodig.

Hoe kan ik de Ficus onderhouden?

Bescherm de vruchten in de winter tegen vorst door of vitrage of paklinnen te spannen over de waaiervorm van de vijg. De struikvorm kun je beschermen met stro op de vrucht en dit losjes vastbinden met repen vitrage. Verder bestaat het onderhoud van maart tot november uit opbinden van de takken en jonge bomen dienen regelmatig water te krijgen.

 

Bestel de plant direct.

h0553e48ledh_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Ficus 'Brown Turkey'

Cult

'Brown Turkey'

Familie

vijgenboom

Familie latijns

carica

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vorst. Jonge bomen opbinden en water geven.

Snoeien

Snoei afhankelijk van vorm.

Bemesting

Bemest in voorjaar met kunstmest.

Winterhard

redelijk tot minus 10° en vrucht

Bodem

voedselarm en licht

Vochtigheid

droge grond

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor rijpe vruchten

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

900

Beschrijving

3-9 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

nvt

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend