WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vetkruid

Wat voor bloemen krijgt vetkruid?

Het vetkruid Sedum floriferumWeihenstephaner Gold’ is een zeer bekende plant. Deze sterke plant heeft kruipende stengels met grijsgroen blad. Dit blad wordt in de herfst grijs met een paarse gloed. De Sedum floriferum ‘Weihenstephaner Gold’ bloeit zeer rijk met goudgele bloemen.

Is Sedum floriferum ‘Weihenstephaner’ een bodembedekker?

Sedum floriferum komt uit China. Kan in de border en kan zelfs als bodembedekker worden gebruikt. Min of meer kruipende, overblijvendeSedum-soort, die soms de neiging heeft aan de basis enigszins te verhouten. De iets roodachtige stengels bezitten groene bladeren die spatel- tot lancetvormig zijn. De bladrand is getand. De groenachtig gele stervormige bloemen vormen vlakke tuilen (in juli). De hoogte bedraagt 10 tot 15 cm.

Wat voor soorten vetkruid zijn er?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum of vetkruid: van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat.

Wat is de functie van het blad van Sedum?

De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest, wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor standplaats heeft Sedum floriferum ‘Weihenstephaner gold’ nodig?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon.

Hoe kan ik Sedum floriferum snoeien?

Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen. Hoewel de meeste soorten Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als je dit gebeurt is er een truc om dit te vermijden: in mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats je de plant terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

Cultivars

Soort: floriferum, vetkruid

 

Bestel de plant direct.

oa55t1y8ui5m_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Latijns

Sedum 'Weihenstephaner Gold'

Cult

'Weihenstephaner Gold'

Familie

vetkruid

Familie latijns

floriferum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig

Snoeien

Geen snoei nodig

Bemesting

Geen mest nodig

Winterhard

Goed

Bodem

Zand- of zavelgrond

Vochtigheid

Matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

Zon tot iets schaduw

Hoogte

Minimaal

10

Maximaal

15

Beschrijving

10-15 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

Goudgeel

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige