WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vetkruid

Wat voor kleur bloemen krijgt Vetkruid?

Het vetkruid Sedum ‘Robustum’ is in het tuincentrum ook wel bekend onder de naam ‘Ruby Glow’. Inderdaad, de bloemen zijn robijnrood tot roodpaars van kleur. Die gloed komt ook een beetje op het groene blad terug.

Wat maakt vetkruid populair?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum: van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat.

Waarvoor dient het blad van Vetkruid?

De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor bodem is geschikt voor Sedum ‘Robustum’ nodig?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon.

Hoe kan ik Sedum snoeien?

Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen. Hoewel de meeste soorten Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als dit gebeurt is er een truc om dit te vermijden. In mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

2s55d7i8e0eq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Sedum 'Robustum'

Cult

'Robustum'

Familie

vetkruid

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Knip in voorjaar plant af.

Bemesting

Basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale goed ontwaterende t

Vochtigheid

vrij matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon tot heel lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

25

Beschrijving

25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

roodpaars

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend