WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vetkruid

Is Vetkruid een goede bodembedekker?

Het vetkruid Sedum kamtschaticum komt uit Noordoost-Azië. Rotsplant, bodembedekker en borderplant. Het is een Sedum-soort met liggend-opstijgende stengels die gemakkelijk vertakken. Er ontstaat een losse zode. De omgekeerd eironde tot spatelvormige bladeren zijn 3 à 5 cm groot en verspreid tot overstaand geplaatst. De toppen van de bladeren zijn getand. De gele stervormige bloemen zijn verzameld in tot 6 cm brede losse tuilen. De bloeiperiode is juni-september. Deze Sedum wordt 15 cm hoog.

Welke soorten Sedum zijn er?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum: van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw.

Is Vetkruid populair bij vlinders?

Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat. De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor standplaats is geschikt voor Sedum kamtschaticum?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon en een vrij droge grond; iets schaduw wordt verdragen. Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen. Hoewel de meeste soorten Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als dit gebeurt is er een truc om dit te vermijden. In mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaatst ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij. zonnig en vrij droog. Na een paar jaar de planten opnemen en scheuren.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws? Dat kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten.

Bestel de plant hier.

7bb5rz88kdmp_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Sedum kamtschaticum

Familie

vetkruid

Familie latijns

kamtschaticum

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Knip in het voorjaar de oude stengels af.

Bemesting

Geef de plant een basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

volkomen

Bodem

zand- of lichte zavelgrond

Vochtigheid

gering

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon, eventueel iets schaduw

Hoogte

Maximaal

15

Beschrijving

tot 15 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

groenblijvend