WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Treurwilg

De treurwilg Salix x sepulcralis ‘Chrysocoma’ is een van de bekendste en meest geplante treurwilgen. Het is sterkgroeiend met gele afhangende twijgen die tot aan de grond afhangen. De wilg met z’n groengrijze blad en katjes is een bekende verschijning. Het hout en de takken van de wilg waren eeuwenlang zogenaamd geriefhout dat de boeren voor van alles en nog wat gebruikten, onder andere door klompenmakers.

Treurwilg knotten

Vroeger werden de bomen geknot om aan de takken te komen. Van speciaal gekweekte dunne takken van bepaalde soorten wilgen, de wilgentenen, werden onder andere beschoeiingen, manden en wanden van bouwwerken gemaakt die dan met leem werden aangesmeerd. De knotwilgen die boven de vraathoogte van het vee werden geknot, zijn niet weg te denken uit het Hollandse polderlandschap. Echter, als een wilg eenmaal geknot is, zal men dit moeten blijven doen, omdat anders een topzware boom ontstaat met een zwakke kroon die gemakkelijk kan afbreken.

Wanneer bloeit de treurwilg?

De bloei van de wilg in het voorjaar is een wonderschone verschijning. De witte bloemen geven een heerlijke, zoete honinggeur af, wat vervolgens werkt als lokaas voor bijen en vlinders. De treurwilg is een speciaal soort wilg. In diverse landen beschouwt men deze boom als een symbool van verdriet vanwege de hangende takken. Het is echter ook een statige boom die vaak een prachtig beeld geeft aan de waterkant. In de winter hebben de takken een gele kleur en al heel vroeg in het voorjaar in maart krijgt de boom frisgroene blaadjes. Mocht er dan toch iets treurigs zijn aan deze boom, dan is het dat de wilgenkatjes in het voorjaar nauwelijks opvallen omdat ze dezelfde kleur hebben als de blaadjes.

Waar plant ik een treurwilg?

De treurwilg houdt van water. Zelfs een overstroming bij niet te koud weer kunnen ze prima aan. De bomen wortelen ondiep en zuigen net als berken vrij veel vocht uit de bovenste grondlaag op. Verder heeft een plek in de zon de voorkeur en is de wilg zeer tolerant tegen alle grondsoorten. Als je de takken van de wilg eenmaal geknot hebt, zul je dat in het vervolg altijd moeten doen omdat anders een zwakke kroon kan ontstaan die makkelijk afbreekt. Dit kan vrijwel het hele jaar door, bij voorkeur in het voorjaar.

Moet ik de treurwilg snoeien?

Het is niet nodig een treurwilg te snoeien. Zijn natuurlijke vorm is prachtig en als je wilgen snoeit, ontstaat er een opvallende plek. Kijk bijvoorbeeld naar een knotwilg. Eventueel kun je wel de boom opkronen. Dat wil zeggen de lagere takken van de boom snoeien. Op deze manier ontstaat er een ruimte onder de treurwilg. Schakel het liefst een hovenier in voor dit gespecialiseerde karwei.

 

Bestel de plant direct.

6vx5izg8uozx_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Salix 'Chrysocoma'

Cult

'Chrysocoma'

Familie

treurwilg

Familie latijns

x sepulcralis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel opkronen in juni.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

geen voorkeur

Vochtigheid

nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

2000

Beschrijving

10-20 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Tweede kleur

Groen

Kleurbeschrijving

geelgroen

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend