WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Treurkatjeswilg

Er zijn vele wilgen, waarvan de treurkatjeswilg een welbekende is. Lees meer over deze wilg.

Is de Treurkatjeswilg winterhard?

De Nederlandse naam voor Salix caprea ‘Kilmarnock’ is treurkatjeswilg. Het is een winterharde wilg die decoratief is als tuin- en kamerplant. In het vroege voorjaar geeft de Salix caprea mooie ‘katjes’, die van zilverwit verkleuren naar geel.

Wanneer bloeit de Salix caprea ‘Kilmarnock’?

Salix caprea betekent letterlijk ‘wilg die door geiten gegeten wordt’. Kenmerkend voor deze wilg zijn de grote middelgroene bladeren. Deze zijn aan de onderzijde grauwwit en wollig behaard en kunnen wel 10 centimeter lang zijn. De mannelijke plant heeft grote, eerst zilver witte en later gele geurende katjes en de vrouwelijke heeft zilverachtige katjes. Beide verschijnen in het voorjaar, nog vóór de bladeren. In het vroege voorjaar dient hij als snijbloem.

Waarvoor werd de wilg vroeger gebruikt?

De wilg met z’n groengrijze blad en katjes is een bekende verschijning. Het hout en de takken van de wilg waren eeuwenlang zogenaamd geriefhout dat de boeren voor van alles en nog wat gebruikten, onder andere door klompenmakers. Vroeger werden de bomen geknot om aan de takken te komen. Van speciaal gekweekte dunne takken van bepaalde soorten wilgen, de wilgentenen, werden onder andere beschoeiingen, manden en wanden van bouwwerken gemaakt die dan met leem werden aangesmeerd. De knotwilgen die boven de vraathoogte van het vee werden geknot, zijn niet weg te denken uit het Hollandse polderlandschap. Echter, als een wilg eenmaal geknot is, zal men dit moeten blijven doen, omdat anders een topzware boom ontstaat met een zwakke kroon die gemakkelijk kan afbreken.

Wat voor bloemen krijgt de Treurkatjeswilg?

De bloei van de wilg in het voorjaar is een wonderschone verschijning. De witte bloemen geven een heerlijke, zoete honinggeur af, wat vervolgens werkt als lokaas voor de bijen en vlinders.

Wat is een goede standplaats voor de Salix caprea ‘Kilmarnock’?

De Salix caprea houdt van water. Zelfs een overstroming bij niet te koud weer kunnen ze prima aan. Kijk voor meer informatie over het geven van water op onze site. De bomen wortelen ondiep en zuigen net als berken vrij veel vocht uit de bovenste grondlaag op. Verder heeft een plek in de zon de voorkeur en is de wilg zeer tolerant tegen alle grondsoorten. Als je de takken van de wilg eenmaal geknot heeft, zul je dat in het vervolg altijd moeten doen omdat anders een zwakke kroon kan ontstaan die makkelijk afbreekt. Dit kan vrijwel het hele jaar door, bij voorkeur in het voorjaar.

 

Bestel de plant direct.

7735l8f84l04_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Salix 'Kilmarnock'

Cult

'Kilmarnock'

Familie

wilg

Familie latijns

caprea

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Alleen om goede vorm te krijgen of te behouden.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

zeer goed

Bodem

niet te rijke, doorlatende, niet

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Maart

Overige

Groenblijvend

bladverliezend