WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tranenden

Wanneer bloeit de Tranenden?

De tranenden Pinus wallichiana is een prachtige den die stamt van de hellingen van de westelijke Himalaya, waar hij tot een magistrale boom kan uitgroeien. Bij ons wordt hij niet hoger dan zo’n 12 meter, maar hij is dan wel bijna even breed. De takken staan horizontaal aan de stam, maar hangen sierlijk door – vaak tot op de grond. De naalden zijn heel lang, tot 20 centimeter, hangen elegant naar beneden en zijn grijsblauw. De hele boom maakt een geweldige indruk, zelfs een beetje aristocratisch. De jonge dennenappels verschijnen vrij laat, pas in juni.

Wat is de functie van de Pinus wallichiana?

De Pinus, den of pijnboom, is economisch gezien erg belangrijk. Diverse soorten leveren het bekende grenenhout. De verspreiding van deze groenblijvende naaldbomen is breed: van de Alpen op het noordelijke halfrond tot in de tropen. De meeste soorten groeien uit tot bomen met een piramidale kroon, maar er zijn ook totaal andere vormen. De den heeft opvallende mannelijke bloemen die vaak rood zijn. Ze produceren wolken geel stuifmeel als er een tikje tegenaan wordt gegeven (of als de wind ze beweegt). De vrouwelijke kegels hangen meestal (een duidelijk verschil met sparren) en ze blijven lang hangen (soms wel drie jaar) voor ze na rijping afvallen.

Wat is het verschil tussen een den en andere naaldbomen?

Er is nog een verschil tussen dennen en de meeste andere naaldbomen. De naalden zitten namelijk bij elkaar in plukjes van twee tot vijf stuks. Vrijstaande dennen worden bedekt door takken tot op de grond. Ook aardig om te weten: enkele dennen behoren tot de oudste nog levende wezens op aarde: de oudste (Pinus aristata) in Arizona zijn bijna 5000 jaar oud.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Pinus wallichiana?

De standplaats van de Pinus wallichiana dient goed gedraineerd te blijven. Je kunt de grond jaarlijks doorvorken en eventueel verbeteren met zand en/of een beetje humus. Veel extra voeding hebben de bomen niet nodig, de meeste nemen genoegen met vrij arme grond. Geef eventueel coniferenmest – die is zonder kalk – met belangrijke sporenelementen. Veel soorten kunnen zeer goed tegen droogte. De tranenden is een boom die langzaam groeit en die zeker niet gesnoeid moet worden. De natuurlijke vorm moet zich kunnen ontwikkelen.

Bestel de plant hier.

umt5s9a84mod_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Pinus wallichiana

Familie

tranenden

Familie latijns

wallichiana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

uitstekend

Bodem

ph-neutrale tot zure grond, humu

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

1200

Beschrijving

tot 12 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

geelbruine dennenappels

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen