kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Struikveronica

De struikveronica Hebe ‘Autumn Glory’ heeft dik en glanzend blad. Stengels zijn roestbruin van kleur. Bloemen in korte trossen. Een van de hardste kweekvormen.

Welke soorten Struikveronica zijn er?

De Latijnse naam van deze klein struik, Hebe, is vernoemd naar de Griekse godin van de jeugd. Hebe heet in het Nederlands struikveronica. Het is de houtige variant van de plant Veronica. Het struikje is een favoriet in tuinen met weinig onderhoud. Het is een mooie bodembedekker waar u niet naar om hoeft te kijken. Qua onderhoud dan, want dit groenblijvende struikje heeft veel te bieden. Vrij apart voor de plantenwereld is de aanwezigheid van twee meeldraden, de mannelijke geslachtsdelen. Dan heb je wel een loep nodig om dit te bekijken. De soort is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, waar het zich heeft aangepast aan gematigde tot subtropische klimaten. Daarom is de variëteit groot. Het blad heeft groen als basiskleur, maar allerlei tinten geel, grijs, paars en rood zijn hieraan toegevoegd. De bloemkleur varieert van wit, via roze en blauw tot dieppaars. Helaas zijn de mooiste variëteiten niet goed winterhard, maar dat neemt niet weg dat een aantal mooie struiken geschikt zijn voor ons klimaat.

Wat voor standplaats is geschikt voor Hebe ‘Autumn Glory’?

In de zon krijgt Hebe de meeste bloemen. Verder is het belangrijk dat de grond compostrijk is en niet te droog wordt.

Kan ik de Struikveronica snoeien?

Stengels die tijdens vorst zijn ingevroren mogen gesnoeid worden. Nadat de plant gesnoeid is, of beschadigd door vorst, loopt hij weer uit. Sommige bontbladige soorten vormen stengels met groen blad. Deze moeten worden gesnoeid. Snoeien van de Hebe ‘Autumn Glory’ kun je het beste in het midden of aan het einde van het voorjaar doen. Na de bloei, in de zomer kan de struik worden bijgeknipt. Struikveronica is niet honderd procent winterhard bij harde vrieswind. Bescherm dan de planten door bijvoorbeeld dennen- of sparrentakken schuin in de grond te plaatsen, zodat de wind er overheen blaast. Indien de plant toch invriest, kun je deze in april terugknippen.

 

Bestel de plant direct.

vts5gu98o9td_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Hebe 'Autumn Glory'

Cult

'Autumn Glory'

Familie

struikveronica

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vrieswind.

Snoeien

Indien ingevroren snoeien na vorst.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

matig

Bodem

in elke tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

blauwpaars

Bloeitijd

Begin

September

Eind

September

Overige

Groenblijvend

wintergroen