WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Struikveronica

Hebe ‘Brevifolia’ heeft prachtige, roze bloemetjes. De Latijnse naam van deze klein struik, Hebe is vernoemd naar de Griekse godin van de jeugd. Hebe wordt in het Nederlands struikveronica genoemd. Het is de houtige variant van de plant Veronica. Het struikje is een favoriet in tuinen met weinig onderhoud. Het is een mooie bodembedekker waar je niet naar om hoeft te kijken. Qua onderhoud dan, want dit groenblijvende struikje heeft veel te bieden. Vrij apart voor de plantenwereld is de aanwezigheid van twee meeldraden, de mannelijke geslachtsdelen. Dan heb je wel een loep nodig om dit te bekijken.

De soort is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, waar het zich heeft aangepast aan gematigde tot subtropische klimaten. Daarom is de variëteit groot. Het blad heeft groen als basiskleur, maar allerlei tinten geel, grijs, paars en rood zijn hieraan toegevoegd. De bloemkleur varieert van wit, via roze en blauw tot dieppaars. Helaas zijn de mooiste variëteiten niet goed winterhard, maar dat neemt niet weg dat een aantal mooie struiken geschikt zijn voor ons klimaat.

Hebe ‘Brevifolia’ onderhoud

In de zon krijgt Hebe de meeste bloemen. Verder is het belangrijk dat de grond compostrijk is en niet te droog wordt. Stengels die tijdens vorst zijn ingevroren mogen gesnoeid worden. Nadat de plant gesnoeid is, of beschadigd door vorst, loopt hij weer uit. Sommige bontbladige soorten vormen stengels met groen blad. Deze moeten worden gesnoeid! Snoeien kun je het beste in het midden of aan het einde van het voorjaar doen. Na de bloei, in de zomer, kan de struik worden bijgeknipt.

woj5x8u8fwir_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Hebe 'Brevifolia'

Cult

'Brevifolia'

Familie

struikveronica

Familie latijns

macrocarpa

Onderhoud

Verzorging

Bescherm tegen vrieswind.

Snoeien

Midden of eind voorjaar beschadigde delen snoeien. In zomer bijsnoeien.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

matig

Bodem

in elke tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

50 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

wintergroen