WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sneeuwbal

De sneeuwbal Viburnum tinus ‘Eve Price’ is heeft rode knoppen en witroze bloemen. Deze variëteit is iets compacter dan de gewone soort.

Is de Sneeuwbal winterhard?

Viburnum tinus is afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee. De plant is niet goed bestand tegen vorst en is daarom niet makkelijk te houden in ons land. Echter, de ervaring leert dat als ze goed beschut zijn geplaatst, ze goed gedijen. Een strenge vorstperiode kan wel veel schade aanrichten, maar na het wegsnoeien van het bevroren hout, loopt de Viburnum tinus meestal weer opnieuw uit.

Is de ‘Eve Price’ wintergroen?

Het is wel de moeite waard om deze struik in de tuin te houden. De Viburnum tinus blijft behoudt namelijk zijn donkergroene blad in de winter en zorgt al vroeg voor een mooie bloei als de meeste andere heesters nog geen blad hebben. De kleine wit tot roze bloemetjes verschijnen al in januari en geuren licht nadat ze zijn opengegaan. Als de bestuiving goed heeft plaatsgevonden, ontstaan zwarte bessen. Doordat insecten in deze tijd nog ontbreken, is dat in ons land meestal niet het geval.

Wat voor bloemen krijgt de Sneeuwbal?

Het geslacht Viburnum bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen.

Wat voor standplaats is geschikt voor Viburnum tinus ‘Eve Price’?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Een zo goed mogelijke beschutte plaats is nodig voor de Viburnum tinus. Door zijn matige winterhardheid zal hij regelmatig invriezen. Verwijder dan in maart de ingevroren takken. Eventueel kun je na de bloei in mei de vorm een beetje snoeien, maar dit is niet nodig. Zorg voor een goede vochtdoorlatende bodem door in het voorjaar de grond te verbeteren met organische mest.

Is het nodig de Sneeuwbal te snoeien?

Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig.

 

Bestel de plant direct.

zko5yrt8izmw_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Viburnum 'Eve Price'

Cult

'Eve Price'

Familie

Viburnum tinus

Familie latijns

tinus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei niet nodig.Verwijder bevroren takken.

Bemesting

Organische mest in maart.

Winterhard

niet goed

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

volle zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

witroze

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen