WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sneeuwbal

Bij de sneeuwbal Viburnum rhytidophyllum verwijst het tweede Latijnse woord naar het gerimpelde (rhytido) blad (phyllum). Het is een forse, groenblijvende heester die wel 4 meter hoog kan worden.

Wat voor een bladeren heeft de Viburnum rhytidophyllum?

De grijsgroene bladeren kunnen gemakkelijk 20 centimeter lang zijn en hebben een opvallende nerventekening die in de lengte loopt. Het is dus sterk gerimpeld met een viltige onderkant die grijs of zelfs wat gelig kan zijn. Opvallend zijn de met een dikke, viltlaag bedekte jonge twijgen.

Wat voor een bloemen heeft de Viburnum rhytidophyllum?

De bloemtuilen zijn tot 20 centimeter groot en hun kleur varieert van lichtgeel tot wit. De bloei valt in mei-juni. Daarna verschijnt meestal een weelde aan rode vruchten die langzaam zwart verkleuren.

Het geslacht Viburnum

Aan de Viburnum bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Het geslacht Viburnum bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen.

Hoe moet ik de Viburnum rhytidophyllum onderhouden?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Meer weten over het bewateren van planten? Neem dan een kijkje in het artikel water geven. Deze Viburnum-soort is redelijk winterhard. Een beschutte standplaats dan wel een goede bescherming tegen koude is daarom belangrijk.

Moet ik de Viburnum rhytidophyllum bemesten?

Zorg elke lente voor voldoende voedzame grond door een goede organische bemesting (geen beendermeel geven, want dat bevat kalk). Vermijd een plek op het oosten waar gure wind en ochtendzon de plant kan ruïneren. Zorg eventueel voor goede winterbescherming (tijdelijk bedekken met tuinvlies).

Viburnum rhytidophyllum snoeien

Na een strenge winter kunt u de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Snoeien kan nodig zijn, doe dat dan direct na de bloei, maar dan krijg je geen bessen.

 

Bestel de plant direct.

ywc5r2f8nb98_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Viburnum rhytidophyllum

Familie

sneeuwbal

Familie latijns

rhytidophyllum

Onderhoud

Verzorging

Dek onbeschutte exemplaren zonodig af bij kou.

Snoeien

Eventueel na de bloei.

Bemesting

Geef organische mest in maart.

Winterhard

redelijk

Bodem

licht zuur

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Maximaal

400

Beschrijving

tot 4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

wit tot lichtgeel

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen