WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Smeerwortel

De smeerwortel Symphytum grandiflorum ‘Wisley Blue’ heeft bloemen met een onwaarschijnlijk lichte blauwe kleur. Hij bloeit wat later in de periode, juni-augustus, en blijft wat lager dan de soort (40 cm).

Wat zijn eigenschappen van de smeerwortel?

De soort Symphytum grandiflorum stamt uit de Kaukasus. Het is een uitstekende bodembedekker met harige bladeren, die ook kan woekeren. Hij groeit zowel in zon als zelfs vrij zware schaduw. De planten worden tot een halve meter hoog, maar blijven vaak lager.

Soorten smeerwortel

Veel plantenliefhebbers zullen de Symphytum of smeerwortel kennen van de klei bij de grote rivieren waar deze vaste planten zowel wit- als paarsbloeiend in overvloed voorkomen. Sommige soorten zijn dus inheems, andere komen uit Oost-Europa, de Kaukasus en Klein-Azië (Turkije). Het zijn allemaal vaste planten, waarvan de delen (met name de wortels) helende eigenschappen heten te hebben.

Waar komt de naam ‘smeerwortel’ vandaan?

Ook het harige blad wordt in de volksgeneeskunst graag toegepast. Daar wijst de naam smeerwortel op. Het Duitse ‘Beinwell’ geeft aan dat de plant ook bij botbreuken werd toegepast. De planten bloeien prachtig, lang en rijk, maar sommige kunnen flink woekeren en zijn dan alleen geschikt voor natuur- en heemtuinen.

Hoe moet ik de smeerwortel onderhouden?

Smeerwortels houden van vochtige,voedzame, humusrijke grond en doen het zowel in de zon als lichte schaduw goed. Geef in het voorjaar een organische basisbemesting en knip dan ook de afgestorven, bovengrondse massa bladeren en stengels weg. Houd woekerende wortels in toom door ze door te steken en weg te halen op plekken waar u de planten niet wilt zien. Geef bij droogte voldoende water.

Bestel de plant hier.

4mn53gi8heqm_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Symphytum 'Wisley Blue'

Cult

'Wisley Blue'

Familie

smeerwortel

Familie latijns

grandiflorum

Onderhoud

Verzorging

Bij droogte water geven.

Snoeien

In het voorjaar fatsoeneren.

Bemesting

In het voorjaar basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

voedzame, humusrijke tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot schaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

lichtblauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend