kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Smalbladige wilg

De smalbladige wilg Salix exigua komt niet uit Europa maar uit het westen van Noord-Amerika (van Brits Columbia tot Texas en Californië). Zijn vorm is heel anders, want hij groeit uit tot een meerstammige struik.

Wat zijn eigenschappen van de Salix exigua?

Het smalle blad van de Salix exigua is grijs en de struik wordt bij ons niet hoger dan zo’n 3,5 meter. De wat losse katjes verschijnen in maart-april samen met het blad. Na de bloei ontstaan leuke trosjes met langwerpige gele zaaddoosjes. De normaal groen tot grijze twijgen kunnen in de winter iets rood verkleuren. De plant vormt veel jong opschot en kan zich via ondergrondse uitlopers uitbreiden.

Geschiedenis van Salix exigua

De wilg met z’n groengrijze blad en katjes is een bekende verschijning. Het hout en de takken van de wilg waren eeuwenlang zogenaamd geriefhout dat de boeren voor van alles en nog wat gebruikten, onder andere door klompenmakers. Vroeger werden de bomen geknot om aan de takken te komen. Van speciaal gekweekte dunne takken van bepaalde soorten wilgen, de wilgentenen, werden onder andere beschoeiingen, manden en wanden van bouwwerken gemaakt die dan met leem werden aangesmeerd.

Knotwilgen

De knotwilgen die boven de vraathoogte van het vee werden geknot, zijn niet weg te denken uit het Hollandse polderlandschap. Echter, als een wilg eenmaal geknot is, zal men dit moeten blijven doen, omdat anders een topzware boom ontstaat met een zwakke kroon die gemakkelijk kan afbreken. De bloei van de wilg in het voorjaar is een wonderschone verschijning. De witte bloemen geven een heerlijke, zoete honinggeur af, wat vervolgens werkt als lokaas voor de bijen en vlinders.

Hoe moet ik de Salix exigua onderhouden?

Wilgen houden van water. Zelfs een overstroming bij niet te koud weer kunnen ze prima aan. De bomen wortelen ondiep en zuigen net als berken vrij veel vocht uit de bovenste grondlaag op. Verder heeft een plek in de zon de voorkeur en is de wilg zeer tolerant tegen alle grondsoorten. Als je de takken van de wilg eenmaal geknot hebt, zul je dat in het vervolg altijd moeten doen omdat anders een zwakke kroon kan ontstaan die makkelijk afbreekt. Dit kan vrijwel het hele jaar door, bij voorkeur in het voorjaar.

Moet ik de Salix exigua snoeien?

Snoei verdraagt de smalbladige wilg goed, maar is eigenlijk niet nodig. Neem ook eens een kijkje bij snoeien waar je handige tips en adviezen vindt. Tenzij je ‘verkeerd’ geplaatste takken wil verwijderen, bijvoorbeeld omdat ze te veel licht wegnemen.

jkj5qrp8kt3w_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Salix exigua

Familie

smalbladige wilg

Familie latijns

exigua

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei niet nodig.

Bemesting

In het voorjaar een lichte basisbemesting geven.

Winterhard

uitstekend

Bodem

niet te rijke, doorlatende, niet

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Maximaal

350

Beschrijving

tot 3,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

zilvergrijs met geel

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

bladverliezend