WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Slangenwortel

De slangenwortel Calla palustris is een oeverplant met een fraai groen blad en aronskelkachtige witte bloemen. Een waar sieraad voor de vijver. 

Vijverplant slangenwortel

Slangenwortel is met name geschikt voor natuurlijke vijvers die – bij voorkeur – ook niet te klein zijn. De Latijnse naam van deze plant is tweeledig. Het eerste deel van de naam, ‘Calla’, komt van het Griekse woord ‘kallos’ wat schoonheid betekent. Het tweede deel, ‘palustris’, is afgeleid van het Latijnse woord ‘paluster’, wat staat voor moerassig of drassig.

Hoe groot wordt de slangenwortel?

De bloem van de slangenwortel wordt gevormd door een kolf met piepkleine, groene bloempjes omgeven door een wit schutblad dat van buiten lichtgroen is. Het is een woekerende oeverplant. Hij groeit uit kruipende wortelstokken die slechts 2 tot 3 centimeter in het water of de grond liggen, waardoor het net lijkt alsof ze bloot liggen. De planten groeien gemakkelijk uit de vijver de oever op, en omgekeerd. Daarom kun je de slangewortel goed gebruiken om vanaf de droge oever de vijver in te laten kruipen om zo de vijverrand te camoufleren. Aan die lange kruipende wortels dankt het ook de Nederlandse naam.

Is de slangenwortel winterhard?

Slangenwortel is goed bestand tegen onze winters, want hij kan temperaturen van 30° vorst aan. Houd er wel rekening mee dat alle delen van deze oeverplant giftig zijn.

Hoe kan ik de slangenwortel onderhouden?

Wil je dat de slangenwortel niet gaat woekeren, plant deze dan in bakken. Anders kan de groei onbeheersbaar worden. Plant slangewortel niet in de zon want de zachte bladeren zijn daar gevoelig voor.

Zelf een vijver aanleggen? Wellicht is het artikel vijver aanleggen dan interessant.

Bestel de plant hier.

j6i55j280coj_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Calla palustris

Familie

Slangenwortel

Familie latijns

palustris

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

goed

Bodem

zure grond

Vochtigheid

natte grond

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

halfschaduw tot schaduw

Hoogte

Maximaal

25

Beschrijving

tot 25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groen

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

groenblijvend