WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Skimmia

De Skimmia japonicaRubella‘ is mannelijk. Hij vormt rode bloemknoppen in grote pluimen die de hele winter kleur geven aan de tuin.

Wat zijn eigenschappen van de Skimmia japonica ‘Rubella’?

Hij verspreidt in het voorjaar een zoete geur die doet denken aan lelietjes-van-dalen. De soort Skimmia japonica uit Japan kan tot anderhalve meter hoog worden en houdt een afgeronde, bossige vorm. Behalve de bloemen geurt ook het blad als dit wordt gekneusd. Met name de cultivars met mannelijke winterknoppen zijn zeer gewild voor het maken van bloemschikkingen.

Wat voor een bladeren heeft de Skimmia japonica ‘Rubella’?

Skimmia’s zijn fijne planten om in de tuin te hebben. Ze hebben het hele jaar mooi glanzende, donkergroene blaadjes en dat zien we natuurlijk graag in de winter. Vooral de mannelijke exemplaren met rode bloemknoppen zijn erg geliefd, ook omdat enkele takjes het erg goed doen tijdens de kerst.

Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke skimmia’s

De meeste Skimmia’s zijn tweehuizig; dat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke exemplaren van dezelfde soort zijn. De vrouwelijk bloemen zijn lichtgeel tot wit en ontspringen in het voorjaar in kleine pluimen. De mannelijke bloemen zijn groter. Pas in het voorjaar gaan ze open en geuren dan heerlijk. Na een geslaagde bevruchting volgen dan bij vrouwelijke exemplaren de dikke, felrode bessen die meestal lang aan de planten blijven hangen, omdat de vogels er niet dol op zijn. De naam Skimmia is een verbastering van de Japanse naam voor deze planten: shikimi.

Hoe moet ik de Skimmia japonica ‘Rubella’ verzorgen?

De negen soorten van deze wintergroene planten komen uit de Himalaya, China, Japan en de Filippijnen, waar ze steeds in een bosachtige omgeving groeien. De Skimmia japonica ‘Rubella’ houdt dan ook van zure, humusrijke grond die nooit uitdroogt en een plek in niet te felle zon of halfschaduw. Geef in het voorjaar een goede kalkarme basisbemesting en giet bij aanhoudende droogte. De minst harde soorten hebben winterbescherming nodig. Als het blad van een Skimmia geel wordt, betekent dit dat de grond te kalkrijk is. Deze zal snel weer verzuurd moeten worden om de mooie groene bladkleur weer terug te krijgen.

 

Bestel de plant direct.

5jl5gl98xf6g_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Skimmia 'Rubella'

Cult

'Rubella'

Familie

Skimmia

Familie latijns

japonica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Zonodig laat in het voorjaar snoeien.

Bemesting

Kalkvrije basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

voldoende

Bodem

zure, humusrijke tuingrond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

voorkeur voor enige schaduw

Hoogte

Maximaal

150

Beschrijving

tot 1,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

rode knoppen, witte bloemen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen