WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sierui Globemaster

De sierui AlliumGlobemaster‘ heeft paarse bloemen. Er bestaat een groot aantal Allium-soorten (uien). De meeste soorten zijn sieruien, omdat ze zo mooi bloeien, andere zijn voor de keuken bedoeld.

Geschiedenis van Allium ‘Globemaster’

Sommige soorten zijn ook bij ons inheems, maar de meeste stammen uit Oost-Europa en West-Azië. Rond uien heerst(e) enorm veel bijgeloof. Dat gold vooral de sterk geurende soorten, zoals knoflook, maar bijvoorbeeld de soort Allium victorialis heette onkwetsbaar te maken en de overwinning in de strijd te geven. In het Duits heet deze soort ‘Allermannsharnisch’: het harnas voor de gewone man. Bij de oude Egyptenaren waren de ‘rokken’ van de ui symbool voor de eeuwigheid. Daarom werden op de graven uien afgebeeld. Denk niet dat zo’n streng gevlochten knoflook’bollen’ alleen als decoratie bedoeld was. Ze werden oorspronkelijk opgehangen om huis en haard tegen onheil, heksen, ziekten en vooral ‘het boze oog’ te beschermen. Nuchter bekeken zijn het allemaal bolgewassen die min of meer winterhard zijn.

Hoe moet ik de Allium ‘Globemaster’ verzorgen?

Alle sieruien houden van zon en voldoende voedzame grond. Op vette klei groeien de meeste uien het best. Als je tuin een zandgrond heeft, kun je bijmesten als het loof begint te ontwikkelen. Je hoeft de bollen niet zoals tulpenbollen te rooien na de bloei.

Meer artikelen lezen? Dit kan op onze site. Daarnaast kan je via onze tuinblog op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

Bron: Fotografie iBulb

Bestel de plant direct.

5zh548n8xrpx_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Allium 'Globemaster'

Cult

'Globemaster'

Familie

Sierui

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

vochtdoorlatende voedzame grond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

paars

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend