kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sierrabarber

In het voorjaar ontwikkelt de sier- of reuzenrabarber Gunnera manicata direct uit de wortelstok reusachtige kolven van soms wel een meter lengte.

Eigenschappen van de Gunnera manicata?

De bloemen zelf zijn zeer klein en onopvallend. Bij deze soort valt de bloeiwijze snel om. Gunnera manicata komt uit Zuid-Brazilië en werd ook wel Gunnera brasiliensis genoemd. Deze zeer vorstgevoelige plant is een van de grootste soorten en veel te groot voor de gemiddelde tuin. Hij wordt als alleenstaande plant bij vijvers in grote tuinen en parken geplant en is dan echt indrukwekkend. De sier- of reuzenrabarber is in onze tuinen de plant met het grootste blad. Dit bereikt een lengte van wel twee meter. Opvallend is dat de lange bladstelen direct uit de grond komen. Deze stelen kunnen ook twee meter hoog worden, zodat je er ‘gewoon’ onder kunt schuilen.

Waar komt de Gunnera manicata oorspronkelijk vandaan?

Oorspronkelijk stamt de sierrabarber uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika, Hawaï en Mexico. Er zijn vijftig soorten, waarvan er maar enkele geschikt zijn voor ons klimaat. Het geslacht Gunnera dankt zijn naam aan de Noorse bisschop en plantkundige Ernst Gunnerus (1718-1773). De meeste zijn polvormend of breiden zich via worteluitlopers uit.

Wat voor een grond heeft de Gunnera manicata nodig?

Gunnera’s houden van vochtige tot natte, humusrijke grond en staan graag in de zon, maar lichte schaduw wordt goed verdragen. De grond mag nooit uitdrogen. Geef bij aanhoudende droogte royaal en herhaaldelijk water. De grote bladeren verdampen namelijk enorm veel vocht.

Hoe moet ik de Gunnera manicata verzorgen?

Schoon de plant in het voorjaar een beetje op. Verwijder afgestorven delen. Geef na het opschonen een goede basisbemesting. Deze reusachtige vaste planten kunnen onze winters uitsluitend overleven wanneer ze tijdig van een zwaar winterdek worden voorzien. Zet er een hekje omheen en vul de ruimte tussen plant en hekje met afgevallen blad, stro, riet of wat dan ook.

 

Bestel de plant direct.

1mo5tft8d2wj_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Gunnera manicata

Familie

sierrabarber

Familie latijns

manicata

Onderhoud

Verzorging

Zorg voor afdoende winterbescherming.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

Na het opschonen goede basisbemesting geven.

Winterhard

zeer matig

Bodem

voedzame, vochtige tot natte, hu

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter en soms meer

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groenachtig

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend