WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sierpeer

Waar groeit de sierpeer het beste?

De sierpeer Pyrus amygdaliformis groeit goed op een kleiachtige bodem. De bladeren lijken op die van een prunus. Alhoewel deze boom ook een halfschaduw verdraagt, bloeit hij het best in de volle zon. Mede om die reden komt u de boom met name tegen in het zuiden van Europa. De sierwaarde van deze bomen zit in de prachtige bloesem in het voorjaar en de mooie kleur in het najaar. Deze is veel beter aanwezig op een sierpeer dan op een gewone peer. De uitbundige bloesem is wit en verschijnt in de lente voordat de blaadjes aan de boom komen. Daardoor kan het lijken alsof de boom bedekt is met sneeuw. De bladeren hebben bij het ontvouwen een rode kleur die snel overgaat in glanzend groen. In de herfst wordt het bladerdek aantrekkelijk geel tot rood.

Wat is de functie van de Pyrus amygdaliformis?

Pyrus of peer is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten. Oorspronkelijk kwam de peer niet, zoals de wilde appel, in onze streken voor. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur.

Wat voor grond is geschikt voor de Pyrus amygdaliformis nodig?

Peren groeien het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grond mag niet te nat of te koud zijn.

Hoe kan ik de Sierpeer snoeien?

Snoei van de sierpeer is van belang. Hij kan grillig groeien waardoor de kroon van de boom gecorrigeerd moet worden. Hiervoor raden wij je aan om een vakman in te schakelen. Als je het zelf wilt doen, dan kun je deze boom in de zomer opkronen. Daarbij verwijder je de lage zijtaken. In dezelfde periode kun je een lichte krooncorrectie aanbrengen. Wanneer je een zwaardere correctie aanbrengt, kun je dit beter in het najaar tot de winter doen. Laat de meest rechtopstaande tak intact en verwijder de takken die een extra kroon willen vormen.

0lm5tue8ft1t_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Pyrus amygdaliformis

Familie

Sierpeer

Familie latijns

amygdaliformis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Opkronen in de zomer. Krooncorrectie in najaar of winter.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

geen speciale eisen

Vochtigheid

niet te nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

800

Maximaal

1000

Beschrijving

8 tot 10 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend