kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Siberische lis

Wanneer bloeit de Sibirische lis Iris sibirica ‘Snow Queen’?

De Sibirische lis Iris sibirica ‘Snow Queen’ wordt ook wel als Iris sanguinea ‘Snow Queen’ aangeboden. De plant wordt 60 cm hoog, bloeit in juni-juli met witte bloemen waar iets groen in zit. De Iris sibirica komt uit Oost-Europa, Kaukasus, Iran, Siberië.Het zijn geliefde borderplanten, vanwege het biesachtige blad vaak langs de vijverrand geplant. In juni ziet u de van oorsprong blauwe bloemen verschijen, meestal in kleine groepjes bij elkaar. En zelfs na de bloei blijven ze boeiend, want dan ontstaan er mooie doosvruchten. De bloemen zijn aanmerkelijk kleiner dan die van baardirissen. Het is een vaste plant met holle, enigszins roodachtig aangelopen stengels en smalle bladeren. Ze zijn blauwgroen van kleur en aan de basis ook weer enigszins roodachtig.

Betekenis van iris

Neem eens alle irissen samen in gedachten en er ontstaat een palet aan kleuren, een regenboog. Dat is precies wat de naam ‘iris’ betekent. De bron hiervan ligt in de Griekse mythologie. Het was de gevleugelde Iris die de goede en slechte boodschappen van de goden naar de mensen toe bracht. Als door een prisma straalden haar tijdingen naar de aarde, tot in de diepten van de zee. Haar woonplaats was de brug van de regenboog.

Welke irissoorten zijn er?

Inmiddels kennen we ongeveer 200 irissoorten. De prachtige bloemen hebben allemaal de zelfde karakteristieke vorm. Er zijn altijd zes bloemblaadjes, waarvan er drie overeind staan. Dat noemen we de standaard. Daarnaast zijn er drie horizontale of hangende bloemblaadjes, die we de lip noemen. Daarom behoren de irissen tot de familie van de lipbloemigen. Naast de oorspronkelijk blauwpaarse kleur, zijn er irissen in talloze andere kleuren. Jammer genoeg kunnen we hier niet lang van genieten, omdat de bloeitijd kort is. Irissen zijn daarnaast populaire snijbloemen. Meer weten over verschillende irissoorten? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

Hoe kan ik de Iris sibirica ‘Snow Queen’ onderhouden?

De optimale groeiomstandigheden voor irissen zijn heel verschillend. Sommige groeien bijna in het water, zoals de gele lis, andere houden van droge grond. Echter, alle soorten houden van een plek in de zon. De Siberische lissen groeien zowel op droge als op vochtige grond, maar hebben toch een voorkeur voor de laatste omstandigheden. Zon heeft de voorkeur, maar iets schaduw wordt verdragen. Deze soort kan heel lang vast blijven staan.

Meer informatie over het laatste tuinnieuws? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina voor tuinen.

53j53aw8eyfn_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Iris 'Snow Queen'

Cult

'Snow Queen'

Familie

Siberische lis

Familie latijns

sibirica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar afsnijden.

Bemesting

Basisbemesting in het voorjaar

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal, liefst iets vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

60

Beschrijving

60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend