WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Siberische lis

De Siberische lis Iris sibirica ‘Caesar’ heeft een mooie lichtlila kleur. De Iris sibirica komt uit Oost-Europa, Kaukasus, Iran, Siberië. Het zijn geliefde borderplanten, vanwege het biesachtige blad vaak langs de vijverrand geplant.

Wat voor een bloemen heeft de Iris sibirica ‘Caesar’?

In juni zie je de van oorsprong blauwe bloemen verschijnen, meestal in kleine groepjes bij elkaar. En zelfs na de bloei blijven ze boeiend, want dan ontstaan er mooie doosvruchten. De bloemen zijn aanmerkelijk kleiner dan die van baardirissen. Het is een vaste plant met holle, enigszins roodachtig aangelopen stengels en smalle bladeren. Ze zijn blauwgroen van kleur en aan de basis ook weer enigszins roodachtig.

Waar komt de naam Iris sibirica vandaan?

Neem eens alle irissen samen in gedachten en er ontstaat een palet aan kleuren, een regenboog. Dat is precies wat de naam ‘iris’ betekent. De bron hiervan ligt in de Griekse mythologie. Het was de gevleugelde Iris die de goede en slechte boodschappen van de goden naar de mensen toe bracht. Als door een prisma straalden haar tijdingen naar de aarde, tot in de diepten van de zee. Haar woonplaats was de brug van de regenboog.

Soorten irissen

Inmiddels kennen we ongeveer 200 irissoorten. De prachtige bloemen hebben allemaal de zelfde karakteristieke vorm. Er zijn altijd zes bloemblaadjes, waarvan er drie overeind staan. Dat noemen we de standaard. Daarnaast zijn er drie horizontale of hangende bloemblaadjes, die we de lip noemen. Daarom behoren de irissen tot de familie van de lipbloemigen. Naast de oorspronkelijk blauwpaarse kleur, zijn er irissen in talloze andere kleuren. Jammer genoeg kunnen we hier niet lang van genieten, omdat de bloeitijd kort is. Irissen zijn daarnaast populaire snijbloemen. Meer weten over de verschillende irissoorten? Neem dan een kijkje in de plantenindex.

Wat voor een grond heeft de Iris sibirica ‘Caesar’ nodig?

De optimale groeiomstandigheden voor irissen zijn heel verschillend. Sommige groeien bijna in het water, zoals de gele lis, andere houden van droge grond. Echter, alle soorten houden van een plek in de zon. De Siberische lissen groeien zowel op droge als op vochtige grond, maar hebben toch een voorkeur voor de laatste omstandigheden. Zon heeft de voorkeur, maar iets schaduw wordt verdragen. Deze soort kan heel lang vast blijven staan.

1j7535a819cp_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Iris 'Caesar'

Cult

'Caesar'

Familie

Siberische lis

Familie latijns

sibirica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar afsnijden.

Bemesting

Basisbemesting in het voorjaar

Winterhard

redelijk

Bodem

humusrijke, vruchtbare, vochtige

Vochtigheid

veel vocht nodig tijdens groei en bloei

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, half schaduw

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

60

Beschrijving

60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

licht lila

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

bladverliezend