Servische sparPicea omorika

De Servische spar Picea omorika heeft een smalle zuilvorm van maar een tot anderhalve meter breed. Zijn kleur is blauwgroen en hij krijgt kleine bruinrode kegels.

Hoe hoog wordt de Picea omorika?

Op de oorspronkelijke vindplaats van de Picea omorika  in het voormalige Joegoslavië kan hij wel dertig meter hoog worden, maar in de tuin wordt hij zo’n tien meter.

Wat zijn eigenschappen van de Picea omorika?

Zijn takken hangen wat af, zodat hij een sierlijk uiterlijk heeft. De naalden van deze spar zijn wat minder scherp en vallen niet zo snel uit. Daarom is hij steeds populairder als kerstboom geworden. Ook buiten zien we de Servische spar steeds vaker terug. Met zijn hoogte en snelle groei kan hij snel inkijk voorkomen Picea betekent pijnboom in het Latijn. De naalden zijn inderdaad stekelig, maar of dit ook de naam bepaald heeft? Opvallend is dat deze spar alles laat hangen. Zijn naalden en de kegels hangen naar beneden.

Picea omorika onderhouden

Servische sparren houden van normale tuingrond. Het is noodzakelijk dat de grond los en diep is, zodat de boom zich diep kan wortelen. De boom houdt niet van te vochtige grond. Half mei en begin juli bemesten met coniferenmest.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 23 oktober 2015 om 14:27

Hoi Paul, 30 cm verplaatsen is heel weinig. Weet je hoe groot de boom kan worden? Die 30 cm overgroeit hij zo. Je kunt hem nu verplanten. Let het komende voorjaar goed of hij niet te droog komt te staan. Het eerste jaar na het overplanten heeft hij extra water nodig en is hij gevoeliger voor luizen. Dus, regelmatig controleren. ~Marie

>

Anoniem op 15 oktober 2015 om 23:17

Ik heb sinds een paar jaar zo'n picea omorika in de tuin staan die het goed doet!
Echter wil ik haar heel graag 30 cm verplaatsen.
Kan ik de boom nu medio oktober zonder problemen uit de grond halen en op die andere plek plaatsen? Of is het veel beter om tot de lente 2016 te wachten zodra de kou uit de grond raakt en de boom beter kan herstellen? Of kan de boom alles wel aan??

Alvast bedankt voor uw reactie!

Mvg,

Paul