WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles over de schoenlappersplant

De schoenlappersplant Bergenia ‘Magic Giant’ heeft paarsachtige bladeren, die in de herfst bronskleurig worden. De bloemen zijn groot en bloeien roze.

Een schoenlappersplant in de tuin

Bergenia’s geven al vroeg kleur in de tuin en omdat hij ook nog eens weinig verzorging vereist, worden deze planten dan ook in veel tuinen geplant. Als de meeste bollen uitgebloeid zijn, komt de schoenlappersplant te voorschijn met roze, rode of witachtige bloemen op hoge, kale stengels.

Wat voor een bladeren heeft de schoenlappersplant?

De bladeren zijn groot en leerachtig. Zijn Nederlandse naam zal hij te danken hebben aan de was die de bladeren bevatten, waarmee een doffe schoen weer wat glanzender te maken is. De bladeren blijven in de winter groen en bij sommige cultivars kleuren ze in de herfst zelfs schitterend rood. Pas als de plant in bloei komt, sterft het oude blad af en krijgt dan weer nieuwe en glanzende bladeren.

Bergenia-hybriden

De meeste soorten en cultivars bereiken hoogten tussen 25 en 45 centimeter, maar 60 centimeter komt ook voor. De herkomst is heel gevarieerd: China, Birma, Mongolië, India, maar van de vele hybriden is de herkomst vaak niet meer bekend. Bergenia-hybriden zijn in de tuin vaak mooier dan de soorten. De verschillen tussen de rassen zijn niet echt groot, maar deze bladplanten zijn het hele jaar mooi en bloeien zeer aantrekkelijk. Verzorging hebben ze nauwelijks nodig.

Wat voor een grond heeft de schoenlappersplant nodig?

Schoenlappersplanten groeien zo ongeveer in elke normale tuingrond. De mooiste exemplaren treffen we aan op plaatsen waar de grond voedzaam, humusrijk en voldoende vochtig is. Een tikkeltje schaduw werkt positief. De planten breiden zich langzaam uit. Woekeren doen ze absoluut niet. Een mooie bijkomstigheid is dat deze uitstekende bodembedekkers onkruidgroei onderdrukken.

Moet ik de schoenlappersplant snoeien?

Na de bloei kun je de stengels verwijderen, maar ze kunnen ook nog een tijdje decoratief blijven. Knip de uitgebloeide bloemstengels kort af. De planten kunnen heel lang op dezelfde plek blijven staan. Als ze wat ieler worden is opnemen, delen, de grond verbeteren en opnieuw inplanten aan te raden.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Houd hiervoor onze tuinblog in de gaten.

ej653iz8rhz5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Bergenia 'Magic Giant'

Cult

'Magic Giant'

Familie

schoenlappersplant

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Knip uitgebloeide bloemen af.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzame, vochthoudende grond

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

40

Beschrijving

25-40 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

wintergroen