WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Scharlakenlobelia

De scharlakenlobelia als borderplant

De scharlakenlobelia, Lobelia cardinalis, komt uit Noord-Amerika. Het is een schitterende borderplant samen met onder andere blauw- en witbloeiende Tradescantia en Ligularia przewalskii. Maar je kunt deze prachtlobelia ook tegenkomen als moerasplant.

Wat voor bloemen heeft de Lobelia cardinalis?

Het is een kale, soms iets donzig behaarde vaste plant. Aan de dikke onvertakte stengels zijn tot 12 cm lange eirond tot lancetvormige bladeren aanwezig. Ze zijn vrijwel zittend en onregelmatig gezaagd. De tot 3 cm grote helderrode bloemen zijn verenigd in naar éénzijde gekeerde smalle trossen. Deze scharlakenlobelia bloeit van augustus tot oktober.

Welke varianten Lobelia zijn er?

De variatie die binnen het geslacht Lobelia voorkomt is zeer groot. De hoge vormen die als vaste planten te boek staan hebben langwerpige, lancetvormige tot eironde bladeren en de grote vaak rode of blauwe bloemen bevinden zich in smalle trossen. Ze worden als regel meer dan 100 cm hoog. Van de eenjarige, zoals Lobelia erinus, zijn zowel compact groeiende als hangende vormen bekend. De bladeren zijn klein en lancetvormig. De kleine bloemen bevinden zich in bebladerde trosjes.

Is de Lobelia winterhard?

De meeste hoge vormen zijn maar matig winterhard. Je kunt daarom de plant in het najaar oppotten en binnen zetten. Let er dan wel op dat deze koel staat en vochtig wordt gehouden.

Hoe verzorg ik de Lobelia cardinalis?

De hoge vormen vragen om vrij vochtige en voldoende voedzame grond. Ze moeten ook zonnig staan. De eenjarige soort heeft aanmerkelijk minder vocht nodig, maar staat ook graag zonnig. Zonnig en vooral in vochtige voedzame grond. In de winter de planten goed afdekken in verband met geringe winterhardheid. Eventueel opnemen en onder glas overwinteren.

Meer artikelen lezen kan op onze site. Daarnaast kan je hier tuininspiratie opdoen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de kijktuinen. Hier vind je tuinen van andere tuinliefhebbers.

 

Bestel de plant direct.

5035qh48bnr5_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijnse naam

Lobelia cardinalis

Familie

Lobelia

Latijnse familie

cardinalis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoeien na de bloei.

Bemesting

Geen bemesting nodig.

Winterhard

zeer matig

Bodem

voedselrijke bodem

Vochtigheid

vochtig tot zeer vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

120

Beschrijving

80-120 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

groenblijvend