WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Roos

Rosa ‘The Prince’ is een Engelse struikroos. De bloemen zijn fluweelachtig en eerst bijzonder diep en warm karmijnrood, maar verbloeien snel naar warm dieppaars.

Variëteiten Engelse roos

De naam ‘Engelse roos’ is gegeven aan een 75-tal variëteiten van de Engelse kweker David Austin. Deze variëteiten hebben als gemeenschappelijke eigenschap het uitzicht, de pastelkleur en de krachtige geur van de oude rozen gekoppeld aan de mogelijkheid tot doorbloeien van de moderne variëteiten. De Engelse roos stamt af van ‘Belle Isis’, een roos van de Belgische kweker Louis Parmentier. Ze zijn speciaal geteeld om een combinatie tot stand te brengen van de beste eigenschappen van ouderwetse rozen, zoals de schotelvorm van de bloemen.

De geschiedenis van rozen

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Waar worden rozen voor gebruikt?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers. In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon.

Hoe moet ik de Rosa ‘The Prince’ verzorgen?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. De Engelse roos is bij uitstek geschikt te planten in groepjes van 3 tot 5 rozen in de gemengde bloemenborder. De zachte genuanceerde kleuren en speelse vormen staan goed tussen andere vaste planten. Zorg wel voor voldoende ruimte tussen de rozen en de planten.

Moet ik de Rosa ‘The Prince’ snoeien?

Snoei de Rosa ‘The Prince’ in maart. Verwijder eerst alle beschadigde en dode takken. Vervolgens maak je een skelet met als basis vijf grote takken. Die snoei je alle terug tot zeven ogen, waarbij het bovenste oog aan de buitenkant van de tak zit. De kleinere zijtakken snoei je tot vijf ogen. Wild opschot, te herkennen aan zijn oorsprong aan de voet van de roos en aan zijn afwijkende uiterlijk, dient direct zo dicht mogelijk bij de oorsprong verwijderd te worden. Verwijder tijdens het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen door de rozen te knippen tot op het eerste 5-tallige blad.

Moet ik de Rosa ‘The Prince’ bemesten?

Bemest de rozen voor en tijdens het seizoen met rozenmest. Zelf een border planten met de Rosa ‘The Prince’ neem dan ook eens een kijkje bij de beplantingsplannen. Hier zijn verschillende beplantingsplannen voor borders te vinden.

1705aeb8qvcu_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Rosa 'The Prince'

Cult

'The Prince'

Familie

roos

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Voorjaar snoeien. In groeiseizoen opschot en oude bloemen en opschot verwijderen.

Bemesting

Bemest voor en tijdens het groeiseizoen.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond eventueel kalk

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

75

Beschrijving

75 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

karmozijnrood

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend