kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Roos

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt.

Wat zijn eigenschappen van de Rosa ‘Clair Matin’?

Rosa ‘Clair Matin’ heeft als officiële naam ‘Meimont‘ gekregen, maar deze naam is een stuk onbekender. De naamswijziging heeft te maken met het in de naam herkenbaar maken van de kweker, in dit geval de grote Franse rozenkwekerij Meilland. Het is een zogenaamde grootbloemige klimroos, die ook als struik kan worden toegepast. De roze bloemen neigen soms naar wit en hebben een geel hart met goudkleurige stampers. Ze bloeien in grote groepen gedurende de gehele zomer.

De geschiedenis van rozen

Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Waar worden rozen voor gebruikt?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers. In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon.

Hoe moet ik de Rosa ‘Clair Matin’ bemesten?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. Rozen kun je flink bemesten. Geef ze voor het seizoen, ergens tussen oktober en maart organische mest. Na de eerste bloei kun je nog een keer bijmesten met anorganische mest. Deze kunstmest werkt namelijk sneller. Gebruik in beide gevallen speciale rozenmest. Zorg ervoor dat de gesteltakken vanaf half maart goed worden opgebonden en probeer ze jaarlijks meer horizontaal te buigen.

Hoe moet ik de Rosa ‘Clair Matin’ snoeien?

Snoei elk jaar een derde van de takken terug tot op twintig centimeter boven de grond. Je vermijdt dat de struik ernstig verhout en alleen van boven groen is. Verwijder de uitgebloeide bloemen, waarbij je de roos terugknipt tot het eerste zijtakje met vijf kleine blaadjes. Verwijder het afwijkende wilde opschot dat bij de voet van de roos ontstaat gedurende het groeiseizoen. Het ontneemt belangrijke voedingsstoffen van de plant.

Wellicht is het artikel rozen planten interessant.

4dr5tj28474i_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Rosa 'Clair Matin'

Cult

'Clair Matin'

Familie

roos

Onderhoud

Verzorging

Bindt deze klimroos goed op.

Snoeien

In maart een derde terugsnoeien. Bloemen en opschot verwijderen in groeiseizoen.

Bemesting

Flink bemesten met rozenmest.

Winterhard

goed

Bodem

normaal eventueel licht kalkhoud

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Kleuren

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

rozewit met geel hartje

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend