WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Rode valeriaan

De Centranthus ruber ‘Albus’, is een mooie cultivar van de rode valeriaan die wit bloeit. In feite is het een licht crèmewit, maar in de zon lijkt de kleur zuiverder wit. In de natuur komt deze bloemkleur als natuurlijke variëteit voor, maar hij is ook als kweekvorm geselecteerd. Qua gebruik is er weinig verschil, alleen schijnt de medicinale werking iets minder te zijn dan van de roodbloeiende soort. Door de witte kleur worden de bloemen ook ’s avonds en ’s nachts door insecten bevlogen.

Is de Rode Valeriaan een mediterrane plant?

Centranthus is een mediterrane plant. Diverse soorten staan bekend om hun specifieke geur die vaak kalmerend werkt. Van Centranthus zijn zowel vaste planten, halfheesters en eenjarige soorten bekend. Maar met name de vaste planten worden voor de tuin gekweekt. De bloemen zijn steeds rood of wit van kleur. Bijzonder is dat de planten in de natuur met verschillende bloemkleuren door elkaar voorkomen.

Is de Centranthus een vaste plant?

De echte valeriaan is een wat rommelig groeiende borderplant die zich op geschikte groeiplekken massaal kan uitzaaien. De planten kunnen dan ook op oude muurtjes of uit de voegen tussen stenige verhardingen opschieten. Het is een wat kale, grijsgroen ogende, opgaand groeiende vaste plant. De bloemen staan in pluimen, zijn rozerood of wit en vrij sterk geurend. De geur trekt ook bijen, hommels en vlinders aan. De planten bloeien vooral in juni-juli, maar ook nog wel in augustus. De hoogte varieert van 75 tot 90 centimeter.

Welke medicinale krachten bevat de Rode Valeriaan?

Met name de wortels worden gebruikt voor de productie van de bekende valeriaandruppels die uitstekend rustgevend werken. Daar worden de planten in Zuid-Europa speciaal voor gekweekt. Het is een medicinale plant waarvan het blad wel in salades wordt gegeten. Daarom vind je de rode valeriaan ook in kruidentuinen of kruidenhoekjes van moestuinen.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Rode valeriaan?

De planten houden van droge, zonnige plaatsen en groeien goed in vrij stenige, maar wel doorlatende grond. In de natuur groeien ze vaak op kalkrijke plaatsen. Eenmaal geplant moet Centranthus met rust gelaten worden. Tijdens langdurig droge perioden is water geven noodzakelijk, overigens verdraagt deze plant tijdelijke droogte uitstekend. Verder vraagt de plant nauwelijks onderhoud. Tijdens de groei wordt een eenmalig handje beendermeel wel op prijs gesteld, maar de grond mag zeker niet sterk verrijkt worden.

Meer artikelen lezen kan op de site. Daarnaast vind je op onze tuinblog het laatste tuinnieuws.

 

Bestel de plant direct.

90y5sr089l5c_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Centranthus 'Albus'

Cult

'Albus'

Familie

echte valeriaan

Familie latijns

ruber

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Voorkom uitzaaien door afknippen na bloei.

Bemesting

Hooguit wat beendermeel.

Winterhard

redelijk

Bodem

alle grondsoorten, bij voorkeur

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

90

Beschrijving

75-90 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

crèmewit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend