WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ranonkelstruik

De ranonkelstruik Kerria japonica ‘Picta’ is een bonte kweekvorm, waarbij de bladeren een witte rand hebben. Daarom wordt hij ook wel de bonte ranonkelstruik genoemd. Er komen wat minder bloemen aan.

Wat voor een bloemen heeft de Kerria japonica ‘Picta’?

Kerria japonica geeft licht aan een donker plekje. Deze struik heeft namelijk veel witte of gele bloemen, die in het voorjaar verschijnen en tot in de zomer en soms de herfst aan de struik blijven. De bloemen kunnen lijken op rozen, wat niet vreemd is omdat ze tot dezelfde familie behoren. Alleen de ranonkelstruik heeft geen doornen aan zijn takken. Deze takken hangen sierlijk over en zijn ook heel aardig vanwege de kleur. Ze blijven heldergroen wat pas goed zichtbaar is in de winter.

Waar komt de ranonkelstruik oorspronkelijk vandaan?

Oorspronkelijk komt de ranonkelstruik uit Oost-Azië. In Japan komt hij veel voor en noemt men hem Yamabuki, bergbloem, naar de natuurlijke vindplaats. Sommige bergen hebben een godsdienstige betekenis in Japan en daarom worden aan deze bergbewoner goede eigenschappen toegekend. In ons land zien we de struik vaak als alleenstaande heester in de halfschaduw.

Hoe moet ik de Kerria japonica ‘Picta’ onderhouden?

Creatieve geesten leiden hem tegen een muur of maken er een haag mee. Omdat deze struik sterk is en gemakkelijk te onderhouden, wordt hij ook regelmatig in plantsoenen geplaatst. Deze struik groeit door uitlopers en neemt elk jaar meer ruimte in beslag. Je kunt met een schop wat van de wortels afsteken om hem in toom te houden. Snoei indien nodig na de eerste bloei. Je kunt de takken afknippen tot net boven de grond.

Waar moet ik de Kerria japonica ‘Picta’ planten?

Het best bloeit de ranonkelstruik in de halfschaduw. In de zon houden de bloemen het minder lang uit, maar in een diepe schaduw is er weer onvoldoende zon voor een uitbundige bloei. De tuingrond maakt niet zo veel uit.

y7x5br28hleo_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Kerria 'Picta'

Cult

'Picta'

Familie

ranonkelstruik

Familie latijns

japonica

Onderhoud

Verzorging

Elke drie jaar afsteken

Snoeien

Eventueel snoeien na de eerste bloei.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

uitstekend

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

best in halfschaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

300

Beschrijving

2 tot 3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend