kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Purperklokje

Hoe ziet de Heuchera ‘Plum Pudding’ eruit?

Het purperklokje Heuchera ‘Plum Pudding’ is een kweekvorm uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Hij heeft bordeauxrood blad met een zilverachtige glans. Bij purperklokjes, zo worden Heuchera’s in het Nederlands wel genoemd, slaat die naam eigenlijk alleen op een paar soorten die roodpaarse bloemen vertonen. Daar wijst bijvoorbeeld het woord ‘bloedrood’ in de naam Heuchera sanguinea op. Dat is dus wel een echt purperklokje. Overigens worden de wilde soorten niet gekweekt, alleen cultivars die dan weer van de soort afwijkende bloemkleuren kunnen vertonen.

Waar groeit het purperklokje?

De naam Heuchera is een vernoeming van Johann Heinrich von Heucher, professor in de geneeskunde. Hij leefde van 1677-1747. Heuchera komt uit Noord-Amerika. Hij groeit daar van Ontario tot Louisiana. De in het wild voorkomende soort heeft weinig sierwaarde, maar de laatste decennia zijn in de VS veel cultivars ontstaan die grote opgang maken. Hierdoor is het een perfecte borderplant, vooral omdat tijdens zachte winters het blad aanblijft. Bijvoorbeeld mooi in een roze en paarse border. Ook fraai in potten. Hij vormt forse pollen. De vrij grote bladeren zijn groen. De kleine bloempjes zijn wit. De bloeiwijze, een smalle tros, trekt zeer de aandacht, zeker op een schaduwrijke plek. Hij bloeit van mei tot augustus.

Wat voor grond heeft de Heuchera ‘Plum Pudding’ nodig?

Alle soorten Heuchera stammen uit het zuiden van de USA en het noorden van Mexico. Dat betekent dat de temperatuur lekker mag oplopen, maar hoewel ze de hele dag volle zon goed kunnen hebben, staan ze liever in wat lichte, wisselende schaduw. Humusrijke, voedselrijke grond is absoluut nodig.

Hoe verzorg ik de Heuchera ‘Plum Pudding’?

Alle soorten hebben langgesteelde, hartvormige tot ronde bladeren die soms de hele winter blijven zitten. De bloemen verschijnen in losse, hoge trossen op ijle stelen. Snoei de planten in het voorjaar, zodat nieuw blad een goede kans krijgt. Geef dan ook een basisbemesting met organische mest. Mest tijdens de bloei nog eens. Tijdens droogte water geven. De grond mag niet helemaal uitdrogen. In het begin onkruid tussen de planten goed wieden. Een groepje Heuchera’s geeft al snel een gesloten bladerdek.

9jd5s8487tdp_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Heuchera 'Plum Pudding'

Cult

'Plum Pudding'

Familie

purperklokje

Onderhoud

Verzorging

In begin onkruid goed wegwieden.

Snoeien

Snoei in het voorjaar.

Bemesting

Geef in voorjaar basisbemesting. Mest tijdens bloei nogmaals.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke voedzame grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

75

Maximaal

75

Beschrijving

75 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Groen

Kleurbeschrijving

groen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend