WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pluimspirea

De pluimspirea Astilbe chinensis ‘Veronica Klose’ is een lage cultivar die zich langzaam uitbreidt. Hij wordt 40 cm hoog en bloeit donker paarsroze in de periode juli-augustus. Deze plant moet wel vrij vochtig staan.

Wat voor een soort plant is de Astilbe chinensis?

Astilbe chinensis (pluimspirea’s) zijn mooie vaste planten die behoorlijk wat schaduw verdragen. Ze zijn er van 20 centimeter, maar ook van een ruime meter hoog. De bloemen, heel klein van stuk, staan in soms best grote pluimen te zwaaien en voornamelijk in roze, rode of witte tinten.

Wanneer bloeit de Astilbe chinensis?

De bloeitijd loopt uiteen van juni-juli tot ver in september. De meeste soorten Astilbe chinensis stammen uit China, Japan, Korea, de Himalaya en Tibet. De hogere Astilbe chinensis worden niet alleen als tuinplant gebruikt, omdat het ook prima snijbloemen zijn.

Wat zijn eigenschappen van de Astilbe chinensis?

De Astilbe chinensis (Chinese pluimspirea) komt uit China en Korea. Het is een waardevolle borderplant en bodembedekker. Bij de kleuren van de verschillende cultivars overheersen purperroze en lilaroze. Vlinders zijn vaak geziene bezoekers van de fel gekleurde pluimen. Deze kruipende vaste plant komt in China vooral bij rivieroevers voor, maar verdraagt desondanks beter droogte dan de andere soorten. Hij groeit uit een stevige wortelstok. De hele  Astilbe chinensis plant is bruinachtig behaard. De bloeiwijzen zijn smal en stijf en lilaroze van kleur. De oorspronkelijke soort wordt een halve meter hoog.

Waar moet ik de Astilbe chinensis planten?

De meeste Astilbe chinensis vragen vochtige grond en een koele, halfbeschaduwde standplaats. Astilbe chinensis kunnen wel in de zon staan, maar dan moeten ze uitgesproken nat staan. Is dat niet het geval dan ‘verbranden’ ze. Dat wil zeggen dat de bladeren verdorren en de groei dientengevolge vrijwel stil staat. Het mooie is er dan wel af.

Wat voor een grond heeft de Astilbe chinensis nodig?

De Chinese Astilbe chinensis heeft bij voorkeur enigszins vochtige grond, maar droogte wordt het beste verdragen van de spirea’s. Geef wel tijdig water. De planten kunnen heel lang op dezelfde plaats blijven staan. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

Astilbe chinensis bemesten

Organische mest in het voorjaar geeft voeding en zorgt voor meer humus in de grond. Hoge rassen van de Astilbe chinensis hebben soms steun nodig op winderige plekken.

Word je graag op de hoogte gehouden van het aller laatste tuinnieuws? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

58o5y3x8bmvw_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Astilbe 'Veronica Klose'

Cult

'Veronica Klose'

Familie

pluimspirea

Familie latijns

chinensis

Onderhoud

Verzorging

Extra water tijdens droogte.

Snoeien

Terugknippen in het voorjaar.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke tuingrond

Vochtigheid

matig tot groot (in de zon)

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

lichte schaduw tot schaduw

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

heel donker paarsroze

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend