WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pluimspirea

Hoe hoog wordt de pluimspirea?

De pluimspirea Astilbe chinensis ‘Purpurkerze’ bloeit met purperen pluimen en wordt 70 centimeter hoog. De Astilbe ‘Purpurkerze’ komt uit China en Korea. Het is een waardevolle borderplant en bodembedekker. Bij de kleuren van de verschillende cultivars overheersen purperroze en lilaroze.

Is de Astilbe chinensis ‘Purpurkerze’ een vlinderstruik?

Vlinders zijn vaak geziene bezoekers van de fel gekleurde pluimen van de Astilbe ‘Purpurkerze’. Deze kruipende vaste plant komt in China vooral bij rivieroevers voor, maar verdraagt desondanks beter droogte dan de andere soorten. De Astilbe ‘Purpurkerze’ groeit uit een stevige wortelstok. De hele plant is bruinachtig behaard. De bloeiwijzen zijn smal en stijf en lilaroze van kleur. De oorspronkelijke soort wordt een halve meter hoog.

De pluimspirea als snijbloem

Astilbe ‘Purpurkerze’ (pluimspirea’s) zijn mooie vaste planten die behoorlijk wat schaduw verdragen. Ze zijn er van 20 centimeter, maar ook van een ruime meter hoog. De bloemen, heel klein van stuk, staan in soms best grote pluimen te zwaaien en voornamelijk in roze, rode of witte tinten. De bloeitijd van Astilbe ‘Purpurkerze’ loopt uiteen van juni-juli tot ver in september. De meeste soorten stammen uit China, Japan, Korea, de Himalaya en Tibet. De hogere pluimspirea’s worden niet alleen als tuinplant gebruikt, omdat het ook prima snijbloemen zijn.

Hoe kan ik de Astilbe ‘Purpurkerze’ algemeen onderhouden?

De meeste Astilbe ‘Purpurkerze’ vragen vochtige grond en een koele, halfbeschaduwde standplaats. Ze kunnen wel in de zon staan, maar dan moeten ze uitgesproken nat staan. Is dat niet het geval dan ‘verbrand’ de Astilbe ‘Purpurkerze’ . Dat wil zeggen dat de bladeren verdorren en de groei dientengevolge vrijwel stil staat. Het mooie van de Astilbe ‘Purpurkerze’ is er dan wel af. De Chinese pluimspirea heeft bij voorkeur enigszins vochtige grond, maar droogte wordt het beste verdragen van de spirea’s. Geef de Astilbe ‘Purpurkerze’ wel tijdig water. De planten kunnen heel lang op dezelfde plaats blijven staan.

Heeft de Astilbe chinensis bemesting nodig?

Geef de Astilbe ‘Purpurkerze’ organische bemesting in het voorjaar, dit geeft voeding en zorgt voor meer humus in de grond. Hoge rassen van de Astilbe hebben soms steun nodig op winderige plekken.

Een Astilbe ‘Purpurkerze’ in je tuin? Lees ook eens het leuke artikel over vijvertuin.

Bestel de plant hier.

bv35y0m8krol_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Astilbe 'Purpurkerze'

Cult

'Purpurkerze'

Familie

pluimspirea

Familie latijns

chinensis

Onderhoud

Verzorging

Extra water tijdens droogte.

Snoeien

Terugknippen in het voorjaar.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

elke normale tuingrond

Vochtigheid

matig tot groot (in de zon)

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

lichte schaduw tot schaduw

Hoogte

Minimaal

70

Maximaal

70

Beschrijving

70 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

purper

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend