WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pioen

De pioen Paeonia ‘Eva’ heeft stevige bloem- en bladstelen en doet het daarom ook goed als snijbloem. Het is een zeer rijk bloeiende plant. De pioen is een van de oudste siergewassen. Het is de nationale bloem van China en wordt Mudan genoemd. Er is een legende die vertelt dat de keizerin Wu Zetian wilde dat alle bloemen van Xian samen zouden bloeien. Alle bloemen gehoorzaamden haar, behalve Mudan. Zij bleef trouw aan de natuur. Nog steeds wordt de pioen gewaardeerd om haar standvastigheid en liefde voor de natuur.

Wat is het verhaal achter de Paeonia?

Paeonia is afgeleid van de Griekse Paion, de geneesheer van de goden. De zaden van de pioen zouden een geneeskrachtige werking hebben. Het zou vallende ziekte en nachtmerries tegengaan. Pioenen verschijnen in april, mei en juni en worden ongeveer anderhalve meter hoog.

Wat voor standplaats is geschikt voor Paeonia ‘Eva’?

De pioen staat het liefst op een plaats met enkele uren zon per dag. Ze hebben een uitgesproken voorkeur voor voedzame grond die voldoende kalk bevat. In de groeiperiode is voldoende vocht noodzakelijk. Geef dus genoeg water. ’s Winters moet de grond vlot afwateren.

Wanneer bloeit de ‘Eva’?

Wanneer je de pioenen na de bloei in juli beendermeel geeft en in het vroege voorjaar gedroogde koemest, word je beloond met prachtige bloemen in juni. Grote bloemen moeten ondersteund worden. Houd er rekening mee dat ze een lange tijd op dezelfde plaats moeten staan, voordat ze veel bloemen geven.

yxp57i883xvr_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Paeonia 'Eva'

Cult

'Eva'

Familie

pioen

Onderhoud

Verzorging

Zorg dat de grond niet uitdroogt. Ondersteun grote bloemen.

Snoeien

In het voorjaar opschonen.

Bemesting

In juli beendermeel, in voorjaar gedroogde koemest.

Winterhard

volkomen

Bodem

zavel- of kleigrond

Vochtigheid

aan de grote kant

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

80

Maximaal

80

Beschrijving

80 centimeter

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rozerood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

bladverliezend