kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Pieris

Wat is de bloeiwijze van de Pieris?

Dat het geslacht Pieris tot dezelfde familie behoort als heide is duidelijk te zien aan de bloeiwijze. Of het nu gaat om kniehoge soorten of metershoge bomen, ze hebben allemaal de urnvormige bloemetjes in maart en april. Het blad is echter volslagen anders. Geen naaldjes, maar groen blad dat bij bepaalde kweekvormen bij het uitlopen rood is gekleurd. Dat blad is overigens giftig, waarmee zij vraatinsecten van het lijf proberen te houden.

Is de Pieris winterhard?

Pieris (een aparte Nederlandse naam is er niet) komt voor in de natuur van Taiwan, China, Japan en het westen van de VS. Er zijn prachtige soorten bij, maar helaas: hoe mooier, hoe slechter de winterhardheid. Pieris japonica is niet de mooiste maar wel een sterke natuurlijke soort. Zoals de naam al aangeeft, stamt deze soort uit Japan. Deze tot twee meter hoge struik krijgt witte bloemen die rechtop groeien of in overhangende trossen. Doordat hij het hele jaar door nieuwe blaadjes krijgt die mooi verkleuren, is het een interessante struik die niet snel verveelt, wat niet altijd gezegd kan worden van andere bladhoudende struiken.

Wat voor bodem eist de Pieris japonica?

Alle Pieris-soorten moeten absoluut in zure grond staan. Je kunt tuinturf door het plantgat vermengen en daarna eventueel verzurende organische stoffen geven(bijvoorbeeld mulch). De planten staan het best op een zonnige tot licht beschaduwde plek en het liefst ook beschut, want het wintergroene blad is gevoelig voor vorst en uitdrogende wind.

Is het nodig de Pieris japonica te snoeien?

Snoei is meestal nauwelijks nodig. Het is het mooiste als de planten zich natuurlijk kunnen ontwikkelen. In het voorjaar een kalkvrije basisbemesting geven. Geef bij langdurige droogte water. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel planten water geven.

f5k5hxh8wses_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Pieris japonica

Familie

Pieris

Familie latijns

japonica

Onderhoud

Verzorging

De grond mag niet uitdrogen.

Snoeien

Snoei is zelden nodig.

Bemesting

In het voorjaar kalkvrije mest geven. Mulchen met tuinturf.

Winterhard

volkomen

Bodem

zure, humusrijke, voldoende voed

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

200

Beschrijving

2 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen