kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Penningkruid

Penningkruid heeft een lange geschiedenis. De wetenschappelijke naam Lysimachia komt van Lysimachos, een geneeskundige uit de oudheid, die de eigenschappen van deze plant zou hebben ontdekt en gepubliceerd. Het werd als kruid gebruikt om vee rustig te houden. Hij houdt namelijk stekende insecten en vliegen op afstand. Een andere verklaring van de geslachtsnaam zou kunnen komen van het Griekse luoo, ‘opheffen’ en mache, ‘strijd’.

Waar groeit penningkruid het best?

Penningkruid, Lysimachia nummularia, breidt zich onder gunstige (dus natte) omstandigheden sterk uit. Hij loopt dan erg makkelijk weg. Je ziet direct waar penningkruid haar naam aan dankt. De kleine bladeren zijn namelijk vrijwel rond. Je moet wellicht in het begin goed kijken, want het zijn maar kleine plantjes van ongeveer 5 centimeter hoog. Echter, als deze planten hun gaan kunnen gaan, vormen ze een mooie, frisgroene mat. In ons land komen ze in de natuur voor, maar alleen op zeer natte grond. In de tuin zien we ze daarom ook meestal aan de rand van een vijver. Deze plant heeft zelfs een ‘watervorm’ ontwikkeld die half in het water groeit. Alleen bloeit hij dan niet.

Wanneer bloeit penningkruid?

Penningkruid bloeit met gele bloemetjes in mei tot juli. Hoewel de bloemetjes geen groot formaat hebben, zijn ze relatief groot ten opzichte van het blad.

Toepassing penningkruid

Men gebruikte deze plant om een ongelijk span ossen of paarden tot rust te brengen. Er werd dan een tak op juk of gareel gelegd, waardoor de dieren rustig werden. Na de middeleeuwen wordt de plant toegepast als middel tegen koorts en scheurbuik. Uit de plant zijn ook verschillende kleuren verfstof te halen. Uit de wortelstok is een mooie kleur bruin te extraheren en de bladeren en stengels geven een gele kleur.

Hoe kan ik penningkruid het beste onderhouden?

De planten komen zowel in de zon als de schaduw voor. Ze hebben een voorkeur voor vochtige tot zelfs natte, maar wel goed doorlatende grond. Veel humus is een voordeel, maar niet noodzakelijk. Ook hoeft de grond niet rijk te zijn. Meer informatie over verschillende soorten grond is te vinden in het artikel grondsoorten. Penningkruid breidt zich onder gunstige (dus natte) omstandigheden sterk uit. Hij loopt dan erg makkelijk weg, wat je waarschijnlijk een halt toe wenst te roepen. Steek hem daarom elk voorjaar af. Verder is er geen onderhoud.

 

Bestel de plant direct.

rwk5fbc8fd9c_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Lysimachia nummularia

Familie

penningkruid

Familie latijns

nummularia

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Elk voorjaar afsteken

Bemesting

Geen mest

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

zeer groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon, maar groeit ook goed in schaduw

Hoogte

Minimaal

5

Maximaal

8

Beschrijving

5-8 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Overige

Groenblijvend

wintergroen