WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ossentong

Wanneer bloeit de ossentong?

De ossentong Anchusa azurea ‘Loddon Royalist’ is geliefd om zijn grote trossen gentiaanblauwe bloemen. Anchusa is vaak behaard en daardoor lijkt de plant op een ossentong. Die haartjes houden de dauw vast en voorkomen op die manier verdamping. Op deze manier kan de plant droge perioden overbruggen. In de vroege ochtend is Anchusa dan ook overladen met dauwparels, wat een schitterend gezicht is. Anchusa officinalis (gewone ossentong) komt voor in kalkrijke duinen en bloeit van juni tot september.

Waar gebruik je ossentong voor?

De naam Anchusa komt van het Griekse anchousa, dat ‘rouge’ of ‘verf’ betekent. In de oudheid werd uit de wortel kleurstof onttrokken. Deze kleurstof werd gebruikt als make-up. Naast cosmetisch gebruik was ossentong ook een geneeskruid dat gebruikt werd tegen zweren, brandwonden en zelfs de pest. Ossentong wordt gebruikt als wierook om ruimtes te zuiveren van negativiteit en om voorspoed de verkrijgen.

Ossentong als borderplant

De Anchusa azurea komt uit het Middellandse-Zeegebied. Wanneer je van blauw houdt, is deze plant met zijn unieke koele blauwe bloemkleur onmisbaar in de border. Deze vaste plant wordt zo’n meter hoog.

Hoe verzorg ik de ossentong?

De standplaats moet zonnig en warm zijn. De grond moet humusarm zijn en flink beschenen worden door de zon. Ook een kalkrijke grond is aan te bevelen. Knip uitgebloeide stengels terug om groei en herbloei te stimuleren. Wanneer je wel eens vergeet de planten water te geven, dan zal de ossentong daar geen nadeel van ondervinden. Te veel vocht, zowel in de zomer als in de winter, kan funest zijn. Snijd de planten niet af in het najaar. Deze plant verdraagt een beetje schaduw.

De ossentong is ook terug te vinden in het blauwpaars beplantingsplan die op de site staat.

 

Bestel de plant direct.

mw55aee8san8_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Anchusa 'Loddon Royalist'

Cult

'Loddon Royalist'

Familie

ossentong

Familie latijns

azurea

Onderhoud

Verzorging

Heeft geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar opschonen

Bemesting

Na het opschonen een goede basisbemesting geven

Winterhard

matig

Bodem

normaal, zware klei, kalkrijk

Vochtigheid

gering

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

125

Maximaal

125

Beschrijving

125 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend