WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ooievaarsbek

De ooievaarsbek Geranium oxonianum ‘Claridge Druce’ bloeit rozerood en is de ‘wildste’ van allemaal.

Geranium oxonianum als weefplant

Geranium oxonianum is een prima borderplant. Hij wordt vooral als weefplant gebruikt, waarbij hij verschillende heesters en planten met elkaar verbindt. De groei van de verschillende cultivars is nogal fors. Ze kunnen zich wat omhoog werken via stevige buurtgenoten. De bladeren zijn vijflobbig en elke lob is weer onregelmatig ingesneden. De bloemen zijn, afhankelijk van de cultivar, roze of rozerood. Ze verschijnen gedurende een lange periode: mei tot september.

Geranium of Pelargonium?

Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten gedacht die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Wanneer bloeit de ooievaarsbek?

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Hoe onderhoud ik Geranium oxonianum ‘Claridge Druce’?

De Geranium oxonianum ‘Claridge Druce’ stelt weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Zon heeft weliswaar de voorkeur, maar in de schaduw groeien en bloeien deze ooievaarsbekken ook nog goed. Het oprooien en delen van de Geranium oxonianum ‘Claridge Druce’ kan nodig zijn.

Geranium in border

Zelf de Geranium oxonianum ‘Claridge Druce’ in een border planten? Dan is het ook interessant om eens te kijken bij de beplantingsplannen op onze site. Hier vind je een aantal voorbeelden van borders.

 

yr856nf8h2sx_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

halfwintergroen

Latijns

Geranium 'Claridge Druce'

Cult

'Claridge Druce'

Familie

ooievaarsbek

Familie latijns

oxonianum

Onderhoud

Verzorging

Eventueel oprooien in het voorjaar.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

zon tot vrij diepe schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

0,5 meter

Kleuren

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

rozerood

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

September

Overige

Groenblijvend

halfwintergroen