WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nordmann zilverspar

Is de Nordmann zilverspar wintergroen?

Het geslacht Abies omvat alle zilversparren, zoals de Nordmann zilverspar Abies nordmanniana. Meestal zijn dat hoge, groenblijvende naaldbomen waarbij de takken in kransen aan één doorgaande stam zijn gerangschikt. De naalden groeien daar spiraalvormig uit. Ze zijn vrijwel steeds afgeplat en in bijna alle gevallen zacht. Ze steken dus niet. De onderzijde is vaak zilverig gestreept. De beste attractie van deze boom zijn de rechtopstaande kegels. Die kunnen soms prachtig gekleurd zijn en lijken dan bijna als decoratie in de bomen aanwezig. Helaas is het moeilijk hele kegels te bewaren. Ze rijpen in de herfst van het seizoen nadat ze gevormd zijn en laten dan de zaden en schubben vallen. De centrale kern, de spil, blijft nog lang zitten. Er zijn tientallen soorten die uit allerlei gebieden in Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika stammen.

Is de Abies nordmanniana geschikt als kerstboom?

De Nordmann zilverspar of kortweg Nordmann is de laatste jaren zeer populair als kerstboom. Dat komt doordat hij zijn naalden langer vasthoudt en de naalden minder scherp zijn. Wel is hij een stuk duurder. Maar dat is logisch omdat deze boom een stuk langzamer groeit dan de oorspronkelijk kerstboom Picea abies (fijnspar) en het bijna twee keer zo lang duurt voor hij een formaat van twee meter heeft. Hij heeft echter grote groeikracht en kan daardoor wel veertig meter hoog worden, maar dat duurt vele jaren. In de tuin bereikt hij een hoogte van ongeveer drie tot vier meter in zeven jaar. Door zijn donkergroene naalden vormt deze boom een stevig accent in de tuin, maar kan hij soms ook wat somber ogen. Zijn naam dankt deze soort aan de negentiende-eeuwse Duitse botanicus Nordmann die de boom van zijn oorspronkelijke vindplaats in de Kaukasus naar West-Europa bracht. Hier levert de Nordmann ook dennenhout voor de industrie.

Wat voor grond is geschikt voor de Nordmann?

Zilversparren groeien in iedere normale tuingrond die voldoende vruchtbaar is en staat graag in de zon. Alleen erg jonge exemplaren verdragen ook lichte schaduw zoals die in een bos tussen hoge, volwassen bomen heerst. Snoei de planten liever niet. Hun normale groeivorm is erg fraai.
Geef speciale kalkarme coniferenmest in het voorjaar. Bij aanhoudende droogte zorgen dat de grond bij de wortels niet uitdroogt.

 

Bestel de plant direct.

ndv5t3l8spuf_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Abies nordmanniana

Familie

Nordmann zilverspar

Familie latijns

nordmanniana

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geef speciale kalkarme coniferenmest in voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

elke tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

350

Maximaal

4000

Beschrijving

3-4 meter tot uiteindelijk 40 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

onopvallend

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Overige

Groenblijvend

wintergroen