WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Noorse esdoorn

Hoe hoog wordt de Noorse esdoorn?

De Noorse esdoorn Acer platanoides ‘Crimson King’ blijft een stuk kleiner dan de soort, hij wordt zo’n twaalf meter. De bladeren zijn bij het uitlopen glimmend donkerrood. Later worden ze bruinrood. Deze aantrekkelijke boom heeft een kegelvormige kroon.

Wat voor bloemen krijgt de Acer platonoides ‘Crimson King’?

De Noorse esdoorn is een snelle groeier met een mooie, dichte ovale kroon. Dat komt omdat aan takken die zaden gedragen hebben geen eindknop gevormd, waardoor deze gaffelvormig verder groeien. In het voorjaar als er nog geen blad aan de boom zit verschijnen gele bloemen. Bijen zijn er blij mee, want er is nog weinig ander voedsel te vinden. In de herfst vormt de boom de bekende gevleugelde zaden en verkleuren de heldergroene bladeren naar geel.

Is de Noorse esdoorn vorstbestendig?

De Acer komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven. Vanwege zijn Noord-Europese oorsprong is het een zeer sterke en vorstbestendige boom. Ook is hij resistent tegen uitlaatgassen en daarom zien we hem regelmatig terug in steden.

Welke bodem is geschikt voor de Acer platanoides ‘Crimson King’?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. Plaats ‘Crimson King’ op een beschutte plek, het liefst een beetje in de schaduw.

Zelf een Acer platanoides ‘Crimson King’ planten? Neem dan ook eens een kijkje in het artikel boom planten voor handige tips en adviezen.

m48549q8f2ll_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Acer 'Crimson King'

Cult

'Crimson King'

Familie

Noorse esdoorn

Familie latijns

platanoides

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei is normaal niet nodig.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

vochthoudende, goed gedraineerde

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

1200

Maximaal

1200

Beschrijving

12 meter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

geel

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen