WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nandina

De Nandina domestica ‘Firepower’ dankt zijn naam aan de rode kuif die hij het hele jaar draagt. In ons land wordt hij vaak gebruikt als kuipplant, maar hij doet het ook goed op een beschutte plek in de tuin. De donkergroene bladeren kleuren in de herfst paarsachtig rood.

Wanneer bloeit de Nandina?

In elk jaargetijde hebt u plezier van deze struik. In het voorjaar ontwikkelt Nandina prachtige witte, pluimvormige bloemen. De zomer brengt rode bessen en het najaar laat de bladeren rood kleuren. In het Nederlands heet deze struik hemelse bamboe. Deze struik lijkt op het eerste gezicht misschien op bamboe en hij komt oorspronkelijk ook uit Azië, maar hij is toch echt familie van de wijdverbreide zuurbes. Dat is die struik met de scherpe doorns en opvallende kleine besjes die veel in plantsoenen en als afscheiding wordt gebruikt. De naam komt van de Japanse naam ‘Nanten’, dat probleem (nan) oplossend (ten) betekent. Hij wordt daarom in Azië veel bij tempels geplant en vandaar de Engelse toevoeging ‘heavenly’ aan de naam.

Is Nandina domestica ‘Firepower’ een heester?

Nandina is een van de mooiste lage heesters. Zowel de bloemen als de bessen contrasteren mooi tegen het diepgroene blad. In het najaar verkleurt het blad naar spectaculair rood. Gedurende de winter behoudt de Nandina het blad. Dus dit effect houdt aan tot in het voorjaar. Het kan voorkomen dat een Nandina geen bloemen en bessen krijgt. Er zijn namelijk soorten die verschil maken tussen mannelijke en vrouwelijke exemplaren. Je hebt er dan van beide een nodig.

Is Nandina winterhard?

De Nandina is niet helemaal winterhard. Daarom kan hij het beste op een beschutte plaats staan en eventueel toegedek met naaldboomtakken. Mochten de takken zijn ingevroren, dan kun je deze diep terugsnoeien in het voorjaar. Meer tips om planten tegen vorst te beschermen zijn te lezen op onze site. Verder is er geen onderhoud nodig. Zet ‘Firepower’ op een zonnige plaats in goed doorlatende grond.

 

Bestel de plant direct.

mue5m0r80faq_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Nandina 'Firepower'

Cult

'Firepower'

Familie

Nandina

Familie latijns

domestica

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Ingevroren takken en te lange scheuten in het voorjaar snoeien.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

redelijk

Bodem

goeddoorlatend

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

wintergroen