WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Naaldvaren

De naaldvaren, Polysticum setiferum, is een van de mooiste groenblijvende varens vanwege de fijne structuur van het blad.  Het lijkt wel kant.

Is de naaldvaren een groenblijvende varen?

De naaldvaren is een wintergroene varen, maar vormt het gehele groeiseizoen tot in augustus nog mooi nieuw blad. Hij ziet er daarom het gehele jaar fris uit. Voor de liefhebber zijn de bladstelen met de bruine schubben een opvallend detail. Oudere exemplaren kunnen een meter in doorsnede worden en ruim een halve meter hoog. Soms worden ze in een pot gezet met aarde en wat blad. Dat moet dus wel een brede pot zijn.

Waar kan ik de naaldvaren planten?

Deze wintergroene varen woekert niet, maar groeit langzaam door vanuit een korte wortelstok waaruit de kortgesteelde veren verschijnen. Hij groeit liefst op een licht beschaduwde plek tussen andere, hogere planten (heesters) die beschutting bieden tegen vorst en de wind breken. Humusrijke, altijd iets vochtige grond is absoluut noodzakelijk. Deze moet liefst iets zuur zijn (pH 7 of minder). Lees in het artikel grondsoorten meer informatie over verschillende soorten grond.

Hoe kan ik de naaldvaren verzorgen?

Houd de bodem bedekt met voedzame compost en breng in voor- en najaar een nieuw laagje daarvan rond de planten aan. Bemeste compost bevat voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei. Geef geen mest of compost die veel kalk bevat. Tijdens droge perioden royaal water geven. Vooral bij bomen en onder heesters droogt de grond vaak snel uit, doordat regenwater de bodem onder het bladerdek onvoldoende bereikt. Laat de planten zich verder ongestoord ontwikkelen.

 

Bestel de plant direct.

23q5ny583yeu_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Polystichum setiferum

Familie

naaldvaren

Familie latijns

setiferum

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droogte extra water geven. Beschermen tegen vrieswind.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Mulch in voorjaar en najaar.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijk

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Schaduw

Beschrijving

schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

0,5 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

nvt

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

wintergroen