WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Naaldvaren Herrenhausen

Is de Naaldvaren wintergroen?

De naaldvaren Polystichum setiferum ‘Herrenhausen’ is een van de mooiste varens vanwege de fijne structuur van het blad. Het lijkt wel kant. De naaldvaren is wintergroen, maar vormt het gehele groeiseizoen tot in augustus nog mooi nieuw blad. Hij ziet er daarom het gehele jaar fris uit.

Wat voor blad krijgt de Polystichum setiferum ‘Herrenhausen’?

Voor de liefhebber zijn de bladstelen met de bruine schubben een opvallend detail. Oudere exemplaren kunnen een meter in doorsnede worden en ruim een halve meter hoog. Soms worden ze in een pot gezet met aarde en wat blad. Dat moet dus wel een brede pot zijn. Uit de soort Polystichum setiferum hebben vooral Engelse kwekers veel cultivars ontwikkeld. Maar ‘Herrrenhausen’ is door de Duitse plantkundige Maatsch, professor aan de technische hogeschool van Hannover, aangetroffen en benaamd.

Is de Naaldvaren geschikt als snijbloem?

Het is een nogal vlak groeiende plant, waarvan de ‘veren’ (de bladeren) zeer geschikt zijn voor de snij als bijmateriaal in een boeket. Ook in de tuin is deze tot 70 centimeter hoge cultivar erg mooi. De veren zijn aan de basis tot wel 30 centimeter breed en donkergroen. Deze cultivar wordt, net als verschillende andere, uit broedknoppen die aan de steel verschijnen vermeerderd.

Wat voor standplaats is geschikt voor Polystichum setiferum ‘Herrenhaus’?

Deze wintergroene varen woekert niet, maar groeit langzaam door vanuit een korte wortelstok waaruit de kortgesteelde veren verschijnen. Hij groeit liefst op een licht beschaduwde plek tussen andere, hogere planten (heesters) die beschutting bieden tegen vorst en de wind breken. De grondsoort is belangrijk voor de Polystichum setiferum ‘Herrenhaus’, humusrijke, altijd iets vochtige grond is absoluut noodzakelijk. Deze moet liefst iets zuur zijn (pH 7 of minder). Houd de bodem bedekt met voedzame compost en breng in voor- en najaar een nieuw laagje daarvan rond de planten aan. Bemeste compost bevat voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei. Geef geen mest of compost die veel kalk bevat. Tijdens droge perioden royaal water geven. Vooral bij bomen en onder heesters droogt de grond vaak snel uit, doordat regenwater de bodem onder het bladerdek onvoldoende bereikt. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven. Laat de planten zich verder ongestoord ontwikkelen.

Bestel de plant direct.

sjr5yea8wnox_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Polystichum 'Herrenhausen'

Cult

'Herrenhausen'

Familie

naaldvaren

Latijnse familie

setiferum

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droogte extra water geven. Beschermen tegen vrieswind.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Mulch in voorjaar en najaar.

Winterhard

goed

Bodem

iets zuur

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Schaduw

Beschrijving

schaduw

Hoogte

Minimaal

70

Maximaal

70

Beschrijving

70 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

niet van toepassing

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari

Overige

Groenblijvend

wintergroen