WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Monnikskap

De bloemen van de monnikskap Aconitum cammarum ‘Bressingham Spire’ zijn paarsblauw en vertakken minder dan bij de soort. Aconitum cammarum is een kruisingsproduct die ongeveer een meter hoog wordt. Het is een populaire plant voor in de border met blauwe bloemen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de blauw-witte border. Deze staan dicht bij elkaar en vormen piramidevormige aren. De bloei vindt plaats in de zomer.

Is de monniksap giftig?

Monnikskap is een mooie, maar giftige plant. In vroegere tijden werd het sap van monnikskap gebruikt voor de gifbeker. Edellieden en rijke burgers werden veroordeeld tot het drinken van de gifbeker, wanneer zij een ernstig delict hadden gepleegd. Aconitum zorgt voor een snelle dood. Arme mensen moesten scheerling drinken, wat een langzame en zeer pijnlijke dood als gevolg heeft. Houd kleine kinderen dus uit de buurt van deze planten.

Verschillende soorten monniksap

De naam monnikskap dankt de plant aan zijn bloem, die wel iets weg heeft van de kap van een monnik uit de middeleeuwen. Die ‘kappen’ zijn zeer geschikt voor het bezoek van hommels. Ze strijken neer op de twee nectargevende kroonblaadjes en zorgen uiteindelijk voor de bestuiving van de andere planten. Er zijn zo’n tachtig soorten monnikskappen, die soms wel twee meter hoog kunnen worden. Meer weten over deze verschillende soorten? Neem dan een kijkje bij de planten.

Hoe kan ik Aconitum cammarum ‘Bressingham Spire’ onderhouden?

Monnikskappen houden van koele, iets vochtige grond. Ze kunnen echter slecht tegen langdurig natte grond. Zorg dus voor een goede ontwatering. Het liefst staan ze in lichte schaduw. Knip de bloemen in elk geval af in het voorjaar, eventueel al eerder in het najaar. Ze vragen vrij veel stikstofrijke voeding. Een goede organische basisbemesting in het voorjaar en later nog eens tijdens de bloei is zeer belangrijk. Geef water tijdens langer durende droogte. Door droogte krijgen de planten eerder last van zwarte luis.

vy256oj8yqt9_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aconitum 'Bressingham Spire'

Cult

'Bressingham Spire'

Familie

monnikskap

Familie latijns

cammarum

Onderhoud

Verzorging

Water geven bij langdurige droogte.

Snoeien

Afknippen in voorjaar.

Bemesting

Geef elk voorjaar een goede basisbemesting.

Winterhard

volkomen

Bodem

voedzaam

Vochtigheid

normaal, 's winters kan wateroverlast problemen opleveren

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

± 1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

paarsblauw

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend