Moerasspirea
Kan de moerasspirea in de schaduw staan?
Het bijzondere van de moerasspirea Filipendula ulmaria ‘Variegata’ is het donkergroene blad met geelbonte vlekken en strepen. Deze plant kan ook goed tegen schaduw en halfschaduw.
De moerasspirea als vijverplant
Hoewel hij niet veel in de tuin gebruikt wordt, doet de Filipendula ulmaria het vooral mooi en goed langs de vochtige vijverrand of het moerasgedeelte van de tuin, samen met andere planten die daar goed gedijen. Dit is een plant die van veel vocht houdt. In het wild kom je hem dan ook vooral langs slootkanten of in rietlanden tegen.
Wanneer bloeit de Filipendula ulmaria?
Van juni tot augustus vormt hij kleine bloempjes die in enorme roomwitte schermen of pluimen staan tot een hoogte van 150 centimeter. In tuinen worden veel vaker de roodpaars tot lichtrood bloeiende soorten toegepast. De bloemen bevatten een stof die op aspirine lijkt en werd vroeger al gebruikt tegen verschillende kwalen zoals nierstenen en blaasklachten.
Hoe kan ik de moerasspirea onderhouden?
Aan de grond worden geen speciale eisen gesteld, maar deze moet wel voldoende vochtig zijn. Een zonnige tot licht beschaduwde standplaats is gewenst.
Moet ik de moerasspirea snoeien?
De plant is niet wintergroen en zal in het vroege voorjaar opgeschoond moeten worden. In het voorjaar, maar ook tijdens de bloei kun je de plant organische mest geven.
Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan! Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast vind je hier meer informatie over evenementen en ideeën voor de tuin.

Kenmerken:
Benaming
bladverliezend
Filipendula 'Variegata'
'Variegata'
moerasspirea
ulmaria
Onderhoud
De grond mag niet uitdrogen.
In het voorjaar opschonen.
Na het opschonen goede organische basisbemesting geven.
volkomen
normale tuingrond
zeer groot
Licht
TypeZon
Beschrijvingzon tot heel licht schaduw
Hoogte
75
150
75-150 centimeter (sterk afhankelijk van standplaats)
Kleuren
Wit
crèmewit
Bloeitijd
Juni
Juli
Overige
bladverliezend