WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Marjolein

Wat voor bloemen heeft de Origanum laevigatum ‘Herrenhausen’

Marjolein Origanum laevigatum ‘Herrenhausen’ is een zeer veelvoorkomende kweekvorm, waarvan de bloemen iets paarser zijn. De bloemknoppen zijn dieppaars van kleur. Ook het blad is licht gekleurd en heeft van onderen een lichtroze gloed.

Welke soorten Marjolein zijn er?

Er zijn diverse soorten marjolein. Sommige soorten om mee te koken, die we ook kennen als oregano in de Italiaanse en Griekse keuken. Andere om meer naar te kijken. Deze marjolein is van de laatste soort. Het zijn decoratieve planten die veel in rotstuinen of op droge plaatsen in de tuin voorkomen. De voorkeur voor rotstuinen blijkt nog enigszins uit de Latijnse geslachtsnaam Origanum, die staat voor vreugde (ganos) op de berg (oros).

Wanneer bloeit de Marjolein?

Deze plant bloeit in de zomer met rozerode bloemen. Als de bloemen zijn uitgebloeid, blijven de roodpaarse schutbladeren aan de plant. Daardoor heb je extra lang plezier van de bloei. Het blad geurt, maar geeft veel minder smaak af dan de soorten die worden gebruikt in de keuken.

Wat voor bodem heeft de Marjolein nodig?

Marjolein moet absoluut zonnig staan. De grond waarin hij groeit mag niet te rijk zijn. De planten verdragen droogte heel goed, maar winterse nattigheid en vooral een snelle afwisseling tussen bevriezen en dooien, is erg slecht. Stagnerend water in de bodem kan het afsterven van de wortels betekenen. Mulchen is bij deze planten niet aan te raden.

Hoe verzorg ik de Marjolein?

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting met beendermeel en snij de planten in de herfst flink terug. Tijdens aanhoudende droogte extra water geven. Vervang de planten om de 3 à 4 jaar. Je kunt ze voortkweken uit afleggers of uit halfrijpe stek die je in de zomer neemt. Laat ze in zandige potgrond bewortelen. Marjolein kan zich overigens sterk uitzaaien. Daar kun je ook gebruik van maken. Pot dan enkele zaailingen apart op.

 

Bestel de plant direct.

c3q5rcl8ilmf_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Origanum 'Herrenhausen'

Cult

'Herrenhausen'

Familie

marjolein

Familie latijns

laevigatum

Onderhoud

Verzorging

Scheur uitgegroeide planten na bloei.

Snoeien

Snoei plant tot 5 cm boven grond.

Bemesting

Met kalkrijke mest bemesten in voorjaar.

Winterhard

redelijk goed

Bodem

kalkrijk

Vochtigheid

droog

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Rood

Kleurbeschrijving

paarsrood

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Overige

Groenblijvend

bladverliezend