kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Loodkruid

Het plantengeslacht Ceratostigma, waartoe het loodkruid Ceratostigma plumbaginoides behoort, telt acht soorten die in India, China, Tibet en tropisch Afrika thuishoren.

Wat voor bloemen heeft de Ceratostigma plumbaginoides?

Het zijn vrij lage struikjes of vaste planten met over het algemeen vrij dunne gladde groene bladeren. We zien ze in de tuin meestal als bodembedekker. De schoonheid ontstaat aan het einde van de zomer als de azuurblauwe bloemen gaan bloeien, terwijl het groene blad naar rood verkleurt. Samen met de rode bloemstengels is dit een heel bijzonder mengsel van rode, groene en blauwe kleuren dat een aantal maanden kan aanhouden.

Is loodkruid winterhard?

In onze contreien is maar één soort winterhard genoeg voor algemeen gebruik in tuinen. Dat is het loodkruid, Ceratostigma plumbaginoides dat uit China stamt. De naam loodkruid is een vertaling van plumbago (plumbum is Latijns voor lood). Deze naam had een plantengroep gekregen omdat de sappen van een aantal van deze planten huid een loodgrijze verkleuring geven. Echter, Ceratostigma behoort niet meer tot deze groep en heeft dit effect ook niet. Desalniettemin is de naam loodkruid gebleven.

Hoe groeit loodkruid?

De plant groeit uit een dunne wortelstok, die deels verhout en ondergrondse uitlopers vormt die samen een dicht netwerk in de grond formeren. Vandaar dat deze plant uitstekend geschikt is om grond voor wegspoelen te behoeden (op hellingen bijv.). Het zijn tuinplanten die vooral in Zuid-Europa en Noord-Amerika worden toegepast op hellingen en onder heesters. De planten vormen er hele tapijten die onkruidgroei sterk onderdrukken.

Hoe kan ik de Ceratostigma plumbaginoides onderhouden?

Ceratostigma houdt van een zonnige tot licht beschaduwde groeiplek in vrij droge, goed doorlatende grond. Liefst met wat kalk erin. Zandgrond is uitstekend, zwaardere grond minder goed, maar dat is te verbeteren door veel zand door de grond in het plantgat te mengen. De planten hebben graag een lichte voorraadbemesting in het voorjaar (organische mest, bijv. gedroogde koemest en beendermeel). Daarna is mesten in hetzelfde seizoen niet meer nodig. Droogte wordt goed verdragen, maar de grond mag niet helemaal uitdrogen. Dus geef water als het erg lang droog blijft. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden op onze site.

Een beschutte, vrij warme plek is het beste. Het duurt ongeveer één seizoen voor de planten na het inplanten goed gaan uitgroeien. Pas in het tweede groei-jaar beginnen ze hun tapijten te vormen. Als er wat losse winterbescherming op de planten wordt aangebracht, zijn ze ook in ons klimaat uitstekend winterhard. Gebeurt dat niet, dan kunnen ze vrij sterk invriezen, maar lopen in het voorjaar weer goed uit.

 

Bestel de plant direct. 

jbv5z148x3wb_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Ceratostigma plumbaginoides

Familie

loodkruid

Familie latijns

plumbaginoides

Onderhoud

Verzorging

Bij droogte water geven.

Snoeien

Eventueel ingevroren of ongewenst groeiende delen wegsnoeien.

Bemesting

In het voorjaar organische mest (beendermeel) geven.

Winterhard

kan invriezen

Bodem

liefst humusrijke zandgrond

Vochtigheid

grond mag niet helemaal uitdrogen

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend