WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Longkruid Sissinghurst White

Het longkruid Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White’ heeft witte bloemen die uit roodpaarse knoppen komen. De bladeren zijn sterker witgevlekt dan de gewone soort. Longkruid dankt haar naam aan de bladeren die meestal gevlekt zijn en daardoor iets lijken op longweefsel. 

 

Volgens de signatuurleer, een niet wetenschappelijk stroming in de 16de eeuw, geeft moeder natuur via het uiterlijk van de plant aan tegen welke ziekte hij helpt. In dit geval zijn dat dus longziekten. Extracten van deze plant werden daarom gebruikt om slijmophopingen in de longen tegen te gaan. De werking is niet bewezen. In de tuin zijn hun gevlekte bladeren een opvallende verschijning. Ze bloeien al vroeg en tijdens de bloei verkleuren de bloemen van roze naar paars. Dat is een bijzonder gezicht, want er lijken verschillende soorten bloemen aan de plant te zitten. Deze plant wordt tegenwoordig steeds meer toegepast in onze tuin.

 

De Pulmonaria officinalis, gevlekt longkruid, komt uit Centraal- en West-Europa, Kaukasus. Mooie borderplant. Ook zeer bruikbaar als onderbeplanting van heesters. Ruwbehaarde vaste plant met opstijgende stengels en eironde bladeren. De bladeren zijn vaak onduidelijk gevlekt. De bloemen bevinden zich in schichten. Ze zijn in eerste instantie violet, later lilablauw van kleur. De bloei vindt vroeg plaats, vaak al in maart. Tijdens de bloei is deze longkruidsoort zo’n 15 à 25 cm hoog.

Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White’ onderhoud

De Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White’ staat bij voorkeur op een voedzame grond die voldoende vochtig is. Longkruid is een echte schaduwplant. Een plek met lichte schaduw is het beste, maar wat meer schaduw wordt ook goed verdragen. Er zijn dan wel minder bloemen. Longkruid kan worden aangetast door meeldauw. Dan zie je witte schimmel op het blad. Knip het blad direct af en gooi het weg of verbrand het. Je hoeft de plant pas na 5 tot 6 jaar op te nemen en opnieuw uit te planten. Meer informatie over het bestrijden van meeldauw is te vinden op de site. In de natuur groeien de planten in vochtige loofbossen. Daarom zijn een lichtbeschaduwde plaats en vrij vochtige grond de beste groeivoorwaarden. De grond moet bij voorkeur voedzaam zijn. De plant kan een flink aantal jaren vast blijven staan.

 

Naast de Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White‘ zijn er meer soorten longkruid. In de plantenindex is hier meer informatie over te vinden.

 

Bestel de plant direct.

990537d8heik_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Pulmonaria 'Sissinghurst White'

Cult

'Sissinghurst White'

Familie

longkruid

Latijnse familie

officinalis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

humusrijke voedzame grond

Vochtigheid

betrekkelijk groot

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

25

Beschrijving

15 à 25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Tweede kleur

Paars

Kleurbeschrijving

aanvankelijk violetblauw, later lilablauw van kleur

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen