WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Longkruid

Welke kleur bloemen heeft Longkruid?

Het longkruid Pulmonaria saccharata ‘Dora Bielefeld’ heeft zuiver roze bloemen en zachtgroen blad. Het gevlekte longkruid Pulmonaria saccharata is de bekendste soort longkruid. De vlekken op bladeren van de Pulmonaria saccharata ‘Dora Bielefeld’ zijn duidelijk en lopen soms in elkaar over. Het kan net lijken alsof er suiker op de bladeren ligt, vandaar de Latijnse soortnaam saccharata. De bloemkleur ontwikkelt zich van rozerood tot violet.

Welke functie heeft Longkruid?

Longkruid dankt haar naam aan de bladeren die meestal gevlekt zijn en daardoor iets lijken op longweefsel. Volgens de signatuurleer, een niet wetenschappelijk stroming in de 16de eeuw, geeft moeder natuur via het uiterlijk van de plant aan tegen welke ziekte hij helpt. In dit geval zijn dat dus longziekten. Extracten van deze plant werden daarom gebruikt om slijmophopingen in de longen tegen te gaan. De werking is niet bewezen. In de tuin  zijn hun gevlekte bladeren een opvallende verschijning. Ze bloeien al vroeg en tijdens de bloei verkleuren de bloemen van roze naar paars. Dat is een bijzonder gezicht, want er lijken verschillende soorten bloemen aan de plant te zitten. Deze plant wordt tegenwoordig steeds meer toegepast in onze tuin.

Op welke ondergrond kan ik Longkruid het beste zetten?

De Pulmonaria saccharata ‘Dora Bielefeld’ staat bij voorkeur op een voedzame grond die voldoende vochtig is. Het is dus belangrijk om voldoende water te geven. Een plek met lichte schaduw is het beste, maar wat meer schaduw wordt ook goed verdragen. Er zijn dan wel minder bloemen. Longkruid kan worden aangetast door meeldauw. Dan zie je witte schimmel op het blad. Knip het blad direct af en gooi het weg of verbrand het. Je hoeft de plant pas na 5 tot 6 jaar op te nemen en opnieuw uit te planten.

lll5ji48jd2h_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Pulmonaria 'Dora Bielefeld'

Cult

'Dora Bielefeld'

Familie

longkruid

Familie latijns

saccharata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

voedzame, bij voorkeur met wat h

Vochtigheid

betrekkelijk groot

Licht

Type

Halfschaduw, Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

25

Maximaal

30

Beschrijving

25-30 centimeter

Kleuren

Kleurbeschrijving

roze

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Overige

Groenblijvend

wintergroen