Lievevrouwenbedstro
Lievevrouwenbedstro als bodembedekker
Lievevrouwenbedstro, Galium odoratum, is een bodembedekker, die heerlijk geurt naar pas gemaaid gras. Het kruid bloeit in april en mei met kruisvormige bloemetjes. Na de bloei ontstaan bolletjes met weerhaakjes, die gemakkelijk aan kleding of in dierenvachten blijven hangen. Ook de blaadjes zijn bijzonder: ze staan in een kransje.
Verschillende soorten
Men zegt dat de kribbe van het kindje Jezus en het bed van Maria opgemaakt waren met Galium odoratum. Vandaar de naam lievevrouwenbedstro. Het kruid wordt dus al eeuwen gebruikt om bijvoorbeeld kussens mee te vullen. Wereldwijd komen meer dan 400 soorten Galium voor. Naast vaste planten zijn er ook veel eenjarige soorten bekend, maar die hebben geen sierwaarde. De planten komen van nature voor in Europa, Noord-Amerika en Noord-Afrika.
Waar vind je de Lievevrouwenbedstro?
Lievevrouwenbedstro is oorspronkelijk wild in de Zuid-Limburgse bossen. Elders in het land komt hij als regionale stinsenplant voor. Dat betekent dat hij in de eerste siertuinen al werd toegepast.
Hoe kan ik de Galium odoratum onderhouden?
Veel soorten, en zeker de enige die voor de tuin van betekenis is, houden van humusrijke, voedselrijke en vrij vochtige grond. Doet het goed in frisse, humusrijke vochthoudende grond, in de (half)schaduw. Het is een typische bosplant en kan gaan woekeren. Steek de plant in dat geval af.

Kenmerken:
Benaming
bladverliezend
Galium odoratum
lievevrouwenbedstro
odoratum
Onderhoud
Geef water bij langdurige droogte.
Eventueel afsteken na de bloei.
Geen mest nodig.
volkomen
humusrijke, voedzame grond
vrij groot
Licht
TypeZon, Halfschaduw, Schaduw
Beschrijvingschaduw wordt heel goed verdragen
Hoogte
15
20
15 à 20 centimeter
Kleuren
Wit
wit
Bloeitijd
April
Mei
Overige
bladverliezend