WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Leverkruid

Wanneer bloeit de Eupatorium rugosum?

Het leverkruid, Eupatorium rugosum, komt uit oostelijk Noord-Amerika. Het is de meest wilde soort leverkruid die we in de tuin aantreffen. Eupatorium rugosum is wat lager (net een meter), groffer en steviger, dan de andere familieleden. Het blad is groot en ziet eruit als van brandnetels. Hij bloeit pas in de nazomer met schermen van witachtige bloempjes die van een afstandje wel op kleine bloemkooltjes lijken. Door zijn late bloei is hij op dat moment een goede voedselbron voor insecten. Met name vlinders zijn er dol op.

Waar komt de naam leverkruid vandaan?

Leverkruid is een van de vele namen waaronder dit plantengeslacht bekend is. Deze vaste planten of struiken zijn genoemd naar de kleur van de bloemen of als foutieve vertaling van Eupatorium (het lijkt op het Griekse ‘hepar’ dat lever betekent) of omdat het lever- en andere buikklachten zou genezen. Andere namen zijn in het Nederlands koninginnekruid en in het Engels ‘Joe-Pye weed’, naar een Indiaanse medicijnman die met dit kruid ook al mensen genas. Het tweede deel van de Amerikaanse naam ‘weed’ (onkruid), geeft het al een beetje aan: de meeste soorten, er zijn er honderden, kunnen behoorlijk woekeren. Slechts een paar mooie soorten worden graag in de tuin toegepast. Een aantal andere wordt in homeopathische geneesmiddelen gebruikt vanwege hun vermeende geneeskrachtige werking. Dit was al in zwang voor het begin van onze jaartelling bij een Perzische koning genaamd Eupator, de naamgever aan de Latijnse naam van dit geslacht.

Hoe moet ik de Eupatorium rugosum verzorgen?

Voor leverkruid dient de grond vochtig te zijn. Bij voorkeur moet de bodem ook wat kalk bevatten. Een zonnig plekje is belangrijk. Het beste kun je de oude stengels pas in het voorjaar weer afsnijden, zij zijn namelijk nog erg sierlijk in de winter. Door zijn lengte kan hij wel omwaaien bij najaarsstormen. Je kunt hem dan het beste steunen. Na vier tot vijf jaar kunt u de plant het beste rooien, scheuren en de jonge delen opnieuw uitplanten. Zo houd je een vitale plant.

 

Bestel de plant direct.

pog5o8287nwt_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Eupatorium rugosum

Familie

Leverkruid

Familie latijns

rugosum

Onderhoud

Verzorging

Om de vier tot vijf jaar scheuren. Steun tijdens de groei.

Snoeien

In voorjaar stengels afknippen.

Bemesting

In januari kalk. Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

125

Maximaal

150

Beschrijving

125-150 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

bladverliezend