WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lelietje-van-dalen

Waar groeit het lelietje-van-dalen?

Veel mensen vinden de bloemengeur van het lelietje-van-dalen, Convallaria majalis, een van de heerlijkste geuren die de natuur heeft voortgebracht. Het is een bosplant die in heel Europa en dus ook bij ons in de natuur voorkomt maar we zien hem ook in Azië en Noord-Amerika. Dit plantje wordt tussen de 15 en 25 centimeter hoog en groeit onder bomen en struiken in de wilde tuin. Hij staat ook vaak in donkere stadstuinen of in de donkerste hoekjes van de gewone tuin. Daar is het lelietje-van-dalen een prima bodembedekker die hele tapijten kan vormen en al het onkruid onderdrukt.

Is het lelietje-van-dalen giftig?

De planten zijn in hun geheel giftig. Een enkele keer vormen zich na de bloei vrij grote oranjerode vruchten, die ook giftig zijn. Kijk daarom uit dat kinderen of huisdieren er nooit van eten. Aan de bloemsteeltjes zitten witte, heerlijk geurende bloempjes. Ze hangen omlaag, het zijn er vijf tot vijftien en met elkaar vormen ze een trosje. De plant bloeit in mei en wordt daarom ook wel meiklokje genoemd.

Hoe onderhoud ik het Lelietje-van-dalen?

Zoals alle bosplanten vragen lelietjes-van-dalen of meiklokjes een humusrijke grond en beschaduwde standplaatsen. In lichte schaduw doet hij het beter dan in diepe schaduw. Hij breidt zich sterk uit. Je kunt hem in de het voorjaar inperken. Opschonen na de winter is nauwelijks nodig. Het afstervende materiaal verrijkt de bodem vanzelf. Laat de grond niet uitdrogen.

Meer artikelen lezen kan op onze site. Daarnaast kan je onze tuinblog in de gaten houden om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws.

 

Bestel de plant direct.

51b5tcf8paoi_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Convallaria majalis

Familie

lelietje-van-dalen

Familie latijns

majalis

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet snoeien, hooguit inperken.

Bemesting

In voorjaar mulchen met organisch bemeste tuingrond.

Winterhard

volkomen

Bodem

humusrijke (bos)grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

verdraagt schaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

25

Beschrijving

15 à 25 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Overige

Groenblijvend

bladverliezend